Vložil Justitianus, 19. Únor 2020 - 8:51

Paní Misme, píšete opakovaně o nepraktických nesmyslech, které nejsou předmětem této diskuse.

Samozřejmě mohl nastat případ, kdy původní vlastník uvedl nějaká pravidla přímo v kupní smlouvě při prodeji bytu. Přílohou kupní smlouvy mohl být i jakýsi „domovní řád“. Podle obecných zásad soukromého práva jsou tedy tato pravidla pro nabyvatele bytu závazná, neboť jde o smluvně převzatou povinnost podle obecných ustanovení Občanského zákoníku.

Takové Vaše teoretické řešení však nemá praktický smysl v reálném světě, neboť:

  1. Neplatná jsou od počátku ta ustanovení „domovního řádu“, která jsou v rozporu s pravidly uvedenými v Prohlášení či ve stanovách.
  2. Pokud developer opomene do některé kupní smlouvy vložit svůj „domovní řád“, pak pro nabyvatele žádný domovní řád nebude platit.
  3. Ustanovení v kupní smlouvě zavazuje pouze prodávajícího a kupujícího navzájem. Jakmile developer prodá své jednotky, stane se takový „domovní řád“ nevymahatelným. Developer by totiž nebyl schopen prokázat soudu právní zájem!
  4. I v případě, kdy developer stále vlastní nějakou jednotku v domě: Jakmile vlastnictví převedeného bytu přejde na další osobu (prodejem, směnou, darováním, děděním, zabavením, exekucí), stane se „domovní řád“ vůči novému nabyvateli bytu nevymahatelný.
  5. Jakmile v domě vznikne SVJ, stane se „domovní řád“ nevymahatelným, i kdyby developer stále vlastnil nějakou jednotku. Správa domu totiž přešla (ze zákona) na SVJ.

Paní Misme, samozřejmě zde můžete donekonečna provádět teoretická a zbytečná právnická cvičení. Můžete vymýšlet nepravděpodobné a nepraktické konstrukce s jakýmsi „domovním řádem“, ale toto opravdu není použitelná cesta. Toto je obcházení zákona!

Zákon říká jednoznačně, že onou smlouvou sui generis, která určuje pravidla pro správu domu a pro užívání společných částí, jsou Prohlášení vlastníka, případně stanovy SVJ. Práva a povinnosti tam uvedené přecházejí automaticky na každého nabyvatele jednotky v domě, a to ze zákona. V tom se Prohlášení i stanovy podstatně liší od jakéhosi bláznivého „domovního řádu“.

Mějte se pěkně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.