Vložil Justitianus, 18. Únor 2020 - 22:56

Paní Misme, nerad Vás opravuji, ale vykládáte si zákon špatně. Nesprávný je Váš názor, že by snad mohl existovat nějaký fungující a vymahatelný domovní řád mimo Prohlášení či mimo stanovy SVJ.

Citovala jste zde ustanovení § 1176 NOZ:

§ 1176
Vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu.

Zcela Vám ovšem ušlo, že tam uvedená „pravidla“ jsou součástí stanov. Je tedy zbytečné hledat je v jakémsi tajemném „domovním řádu“. Zákon hovoří jasně, cituji:

§ 1200 Založení společenství vlastníků
(2) Stanovy obsahují alespoň (…)
f) pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí (…).

Z uvedeného plyne, že tato pravidla jsou od počátku uvedena ve stanovách (pokud snad nejsou obsažena už v Prohlášení vlastníka). Právě tato pravidla měl na mysli zákonodárce, když schvaloval § 1176.

Pravidla uvedená v jakémsi „domovním řádu“ jsou nevymahatelná. Na tomto portálu se o tom psalo mnohokrát. Nemusí se jimi řídit ani ten, kdo na shromáždění nehlasoval pro přijetí „domovního řádu“, ani nový nabyvatel jednotky, ani nájemce bytu v domě. K čemu by Vám tedy takový zbytečný „domovní řád“ byl?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.