Vložil Justitianus, 15. Únor 2020 - 8:13

Lakky, jak Vám zde už napsal pan ., pokud v Prohlášení chybí střecha domu jako společná část, pak jde o vadu Prohlášení, kterou bude třeba odstranit. Střecha je vždy společnou částí domu, i kdyby ji Prohlášení nezmiňovalo. Vaše Prohlášení možná obsahuje i další chyby, kterých jste si zatím nevšiml. Nechte si to od někoho zkontrolovat.

  • Lakky napsal: „… zástupce za firmu co nám ji předává, přišel s tím, že nabízí střechu jako lodžii k prodeji jednomu, či dvěma vlastníkům na půl za určité peníze k výlučnému užívání.“

Je třeba neplést si pojmy. Něco jiného je „prodat střechu“ (to je nemožné a bylo by to absolutně neplatné jednání) a něco úplně jiného je „vyčlenit terasu na střeše k výlučnému užívání vlastníkem jednotky“. V tom případě by uživatelům střešní terasy mohla být uložena povinnost přispívat vlastním nákladem na opravy a údržbu střechy (která je zároveň podlahou střešní terasy).

Toto je samozřejmě možné, ovšem muselo by to být uvedeno v Prohlášení. Viz § 1166 písm. b) Občanského zákoníku. Developer tedy nabízí něco, co nemůže splnit. To by museli napřed písemně odsouhlasit všichni vlastníci jednotek. Změněné Prohlášení by se pak vložilo do katastru namísto toho současného.

Na vysvětlení: Developer není oprávněn vyčlenit střešní terasu k výlučnému užívání. Jakmile prodal první jednotku v domě, přestal být jediným vlastníkem společných částí a není už oprávněn s nimi sám nakládat. To platí jak pro společné části domu, tak i pro společné prostory v domě a jednotky v domě, které mají podle prohlášení být užívány všemi vlastníky bytů (např. společná garážová hala s jednotlivými stáními pro auta).
  • Lakky napsal: „Střecha je rovná, kolem zábradlí, je to pěkné, ale na druhou stranu všude bývá střecha společným prostorem ne?“

Ne ne ne, Lakky. Co jste napsal je nesmysl. Střecha není „společným prostorem“!!! Střecha vůbec není prostorem! Střecha je stavební konstrukce.

Víte co je to prostor? Prostor je prázdno. Je to nic, je to prázdný objem. Je to jenom vzduch ohraničený stavebními konstrukcemi (stěny, stropy, podlahy). Takový ohraničený prostor se nazývá „místnost“. Když prostoru chybí přední stěna, je to lodžie. když prostoru chybí přední i boční stěny, je to balkon. Když prostoru chybí stěny a strop, je to terasa.

Ani místnost, ani balkon, lodžie či terasa nezahrnují stavební konstrukce, které tento prostor ohraničují. Nelze tedy „prodat střechu“, která není jednotkou a je společnou stavební konstrukcí budovy.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.