Vložil Justitianus, 10. Únor 2021 - 9:59

Ylly, je zjevné že nerozumíte o čem se zde píše, nerozumíte vysvětlení které jsem dal, a nerozumíte ani té větě o Kájínkovi v Parlamentních listech.

Zjevně jste nepochopila na co se zeptal E_man. E_man se zeptal na výraz použitý v zápisu: „konstatuje se“. To je neosobní tvar slovesa, který se používá pouze ve třetí osobě jenotného čísla. Stejně tak i já jsem se v odpovědi zabýval pouze výrazem „konstatuje se“ a „je konstatováno“.

Pokud Vám ještě nestačilo co jsem napsal prve o významu tohoto slovesa, zde je jiná definice z latinsko-anglického slovníku (i s překladem do češtiny:

  • constare = it is agreed/eviden­t/understood/co­rrect/well known (everyone knows/agrees)
  • konstatovat = je odsouhlaseno/je zřejmé/je pochopeno/je správné/je dobře známo (každý ví/souhlasí)

A teď k Vámi odkazované větě z článku o Kájínkovi: Redaktor napsal: „Kajínek hned na začátku konstatoval, že se jedná o jeden z nejpropíranějších případů …“ Račte si všimnout, že Kájínek nevyjádřil žádný svůj osobní (subjektivní) názor. Vyjádřil že je to obecně známo, že je to zřejmé, že to každý ví. Vy totiž sice umíte číst, ale nerozumíte napsanému textu.

Sloveso „konstatovat“ nevyjadřuje osobní názor jednotlivce, jak jste nesprávně napsala. Vyjadřuje že tvrzení je všeobecně dobře známé, obecně přijímané, případně odsouhlasené určitým okruhem osob.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.