Vyúčtování služeb za 2017 dříve než za 2016, jaké hrozí problémy

Vložil PN8, 25. Leden 2020 - 23:48 ::

Dobrý den,

správcovká firma chce dodat vyúčtování služeb za rok 2017 dříve než za rok 2016. Ano takové má naše SVJ zpoždění…

Správcovská firma přebírala účetní výstup od účetních předchozího správce, zdržovala s předáním vyúčtováním za 2016 až do začátku roku 2018. Našli jsme nakonec chyby v položkových součtech, chtěli jsme nějaké položky v nákladech vypustit. Slibovali, že opraví, ale teď po dvou letech opravovat nechtějí. Ať prý opraví předchozí správce, když uzavíral smlouvu s předchozí účetní firmou. Myslím, že data za 2016 nemají vůbec v jejich účetním softwaru. Předchozí účetní firma jim dala jen listy pro každý byt a několik základních tabulek. Tzn. nechtějí vše z faktur zadávat a vyhotovovat…Nevím jestli přistoupit na tu původní verzi vyúčtování služeb, sice zaplatíme na některých položkách více, ale nejsou to tak vysoké částky po rozúčtování na vlastníky několik stovek Kč na byt.

Když se budeme soudit ztratíme spoustu času. Nedoplatky a přeplatky nebudou vyřešeny, vychází celkem více nedoplatků než přeplatků pro vlastníky, tzn. SVJ by přišlo o příjem. Narušené vztahy mezi vlastníky, budou se logicky zlobit hlavně všichny s přeplatky na správce a všechny s nedoplatky…Ne­dokážu si představit, že bychom vyúčtování za 2016 ignorovali a nejdříve akceptovali a vyrovnali závazky vyúčtování za 2017.

Vím, že se blíží tříletý termín promlčení k podání reklamace vyúčtování za rok 2016. Lhůta počíná běžet ode dne, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé. Ale co když vůbec vyúčtování za 2016 vlastníkům nezašlou a rovnou zašlou 2017? Jak to případně zamítnout, co když někteří zaplatí a některým bude vyplaceno? Výbor z řad vlastníků nemáme, nikdo nechtěl vykonávat, funguje u nás externí předseda (jednatel té správcovské firmy).

Možnost reklamovat vyúčtování služeb za 2016 je tedy do konce dubna, respektive do 1.5.2017?

Jaká další hrozí rizika pokud by nakonec předali vlastníkům dříve vyúčtování za 2017 než za 2016?

Děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.