Vložil Justitianus, 8. Únor 2020 - 17:05

Pane Martine, jste legračně zmaten. Vůbec Vám nedošlo, že v SVJ (i v jiných občanskoprávních vztazích) platí princip smluvní volnosti. Co zákon nezakazuje výslovně, to je možné a přípustné. (K omezení této volnosti viz § 2 ObčZ.)

Takže pokud není zákonem ani stanovami výslovně zakázáno hlasovat o téže věci vícekrát, pak opakované hlasování je možné a přípustné. Až porozumíte základním principům prostého práva, pochopíte to.

Je na okraj: I kdyby snad zákon zakazoval opakované hlasování shromáždění o téže věci (což nezakazuje), i pak by bylo možno se od znění ObčZ odchýlit – a to právě stanovami SVJ. Občanský zákoník totiž výslovně umožňuje smluvní odchylku od úpravy obsažené v zákoně. Je to tak důležitý právní princip, že byl zařazen hned do § 1 odst. 2 Občanského zákoníku.
Si to přečtěte.

Vaše naivní argumentace „že je to hloupost“ je nepřípadná a bezobsažná. Váš subjektivní dojem je pro věc naprosto bezvýznamný. Vám přece není nic do toho co a jak si v kterémsi SVJ odhlasují – třebas pětkrát po sobě, pokaždé jinak. Platit bude nakonec to usnesení, které si odhlasovali jako poslední. Lex posterior derogat legi priori.

Vy s tím nic nenaděláte. Nesnažte se hrát si na právního diktátora. Nikdo v desetitisících SVJ na to není zvědav. Nejste chytřejší než zákonodárci a autoři Občanského zákoníku.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.