Vložil Justitianus, 5. Únor 2020 - 19:14
  • Pan Dvořák napsal: "Domnívám se, že platba je jednoznačně dána předpisem a je charakterizována pouze dvěma údaji – částkou a variabilním symbolem. Je to jeden předpis, který má více položek a není možné cíleně zaplatit pouze jednu položku z předpisu (třeba zálohu na vodu, nebo jen „FO“, nebo „příspěvek na správu“).
Pan Dvořák se mýlí. Podle Občanského zákoníku je to samozřejmě úplně jinak:
89/2012 Sb. § 1933
(1) Je-li dlužník dlužen z několika závazků k plnění stejného druhu a neurčí-li při plnění, na který dluh plní, započte se plnění nejprve na závazek, o jehož splnění věřitel dlužníka již upomenul, jinak na závazek nejméně zajištěný. Při stejné míře zajištění několika závazků se plnění započte nejprve na závazek nejdříve splatný.

Ze znění ustanovení § 1933 tedy plyne, že dlužník má právo určit, na který dluh plní. To může udělat buď ve zprávě pro příjemce, nebo sdělením příjemci plateb. Pouze neurčí-li dlužník nic, může si příjemce platby přijatou částku přiřadit podle svých pravidel.

Při tom je nutné pochopit, že celková částka je zpravidla součtem několika různých platebních předpisů. Jde zpravidla o odlišné částky předepsané z odlišných právních důvodů a podle odlišných zákonů. Například (panem Dvořákem zmíněná) záloha na vodu je předepsána z jiného důvodu nežli např. záloha na provoz výtahu nebo záloha na teplo k vytápění. Každá z těchto částek je uvedena samostatně na rozpisu záloh, takže může být i samostatně uhrazena.

Platba na správu je opět odlišná částka, která byla schválena samostatně a samozřejmě podle úplně jiného zákona nežli zálohy na služby. Co je to „FO“ netuším.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.