Vložil JaVa, 14. Prosinec 2019 - 18:57

„mám tedy studovat založení svj i když k němu nedojde?“

Samozřejmě,že by jste si měla nastudovat vše,co se založení SVJ týká a to i v případě,že vlastníte jednotku v domě,kde jsou pouze čtyři jednotky:

"§ 1199/89/2012 Sb.,

Je-li v domě méně než pět jednotek, může být společenství vlastníků založeno, pokud s tím souhlasí všichni vlastníci jednotek."

To jste ovšem zatím neuvedla.Jestli je ve vašem domě alespoň pět jednotek, pak jste povinni SVJ založit!

"§ 1198

(1) Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek, kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce.

(2) Do veřejného seznamu se nezapíše vlastnické právo k další převedené jednotce, pokud není prokázán vznik společenství vlastníků. To neplatí při nabytí jednotky do vlastnictví prvním vlastníkem." konec citace.

Samozřejmě, pokud SVJ ve vašem domě již dávno nevzniklo, dle z.č.72/1994 Sb., § 9 odst.3 nebo není dle § 9 odst.4 jeho vznik odložen,ale to vy zřejmě nevíte.Jinak by jste zde uvedl/a datum rozdělení vašeho domu na jednotky(prohlášení vlastníka) včetně toho,kdy byla doručena listina s vyznačením vkladu do KN třetímu rozdílnému vlastníkovi jednotky v domě.

Pročetla jste si alespoň ten odkaz, na který jsem Vás odkázal?

http://www.portalsvj.cz/…m-vzniku-svj

K získání více konkrétních rad, by Vám pomohlo,uvést zatím alespoň adresu vašeho domu a nebo se zaregistrovat na tomto portálu a oslovit někoho konkrétního přímo emailem!

Přeji Vám hezký zbytek dne.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.