Podmíněný prodej bytu v SVJ.

Vložil Anetta (bez ověření), 11. Prosinec 2019 - 12:14 ::

Dobrý den,

v našem SVJ neustále dochází k nějakým převodům ve vlastnictví bytů. Zajímalo by mne na co si dát pozor jako vlastník, který je o těchto změnách informován katastrem nemovitostí?

Příkladně: přišlo mi dnes z katastru mailové upozornění na typ řízení „V…“, že v našem domě bude za 20 dní proveden převod vlastníka bytu na nového nabyvatele (je jím nějaká bytová společnost). 20-dní mám tedy na to, abych podle katastrálního zákona mohla podat žalobu na to, že jde o převod mne se dotýkající a neoprávněný.

Byt kterého se převod týká, je dlouhodobě skutečně zadlužený (exekuce se údajně řeší již řadu let a stále údajně není skončena). Přesto je byt zjevně prodán a čeká se jen v zákonné lhůtě na nějaký odpor.

Jenže v jakém smyslu by měl tento „odpor“ být. Já nejsem členkou výboru SVJ a osoby ve výboru odmítají poskytovat informace o podrobnostech u nás prováděných právních úkonech proti skutečným neplatičům, případně informace o stavu a prognóze o probíhajících insolvencích některých vlastníků.

Byla jsem mimo jiné, dále informována, že byty se u nás prodají v dražbě a co se vydraží, schramstne banka jako prioritní věřitel. Byla jsem ale informována také, že na nabyvatele přechází veškeré dluhy na správu domu, ale teprve po novele obč. zák. budou na něj přecházet také dluhy za služby.

Bytová společnost tedy u nás aktuálně nabývá byt převodem (ne dražbou) a mne by zajímalo, kdo a jak bude vést dluhy, které jsou s touto jednotkou spojeny. Vybíráme peníze do fondu oprav skoro 75 Kč/m2, ale bez uvedení důvodu a účelu který by byl spojen se zvelebením domu nebo dlouhodobým plánem oprav čehokoli. Máme aktuálně dluh v SVJ cca 600.000 a splácíme úvěry za cca 7.mil, přičemž za posledních 5-let se úvěrové zatížení snížilo o cca 250.000 (kdykoli se něco rychlo-financuje, provedou zástupci SVJ přeúvěrování a navýšení).

Bytová společnost společnost je ale dále známa tím, že pronajímá krátkodobě byty co vlastní (asi jako AIRBNB). Případně, že byty obsazuje individui. Tím v domech, kde ovládá jen několik málo bytů zvyšuje tlak na prodej bytů okolních a sama aktivně nabízí jejich odkup.


Takže především mne zajímá, jak mám zkontrolovat zda dluh na prodávaném bytě přejde na nabyvatele a že tak není prodávající z obliga resp. že dluhy nepřipíšou zástupci SVJ k tomu již 600.000 dluhu a nadále se to před námi bude valit jako kámen.

A, zda mi k něčemu může nyní být těch 20-dnů, kdy mne katastr nemovitostí informoval o tomto převedení vlastnictví (poznámka spornosti v KN – ale nevím co případně žalovat, resp. zda je vůbec co…).

Děkuji Maňáková

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.