Vložil JaVa, 14. Prosinec 2019 - 17:18

Já pouze cituji zákonodárce z „vysvětlení k připomínkám k novele NOZ“,kde je k § 1180/resp.ke slovům" nebylo-li určeno jinak" uvedeno toto:

Připomínka č. 38:

K ust. § 1180 Navrhujeme na začátek textu doplnit text: „Nebylo-li v prohlášení určeno jinak“, …..

Odůvodnění:

Souhlasíme s tím, že se jedná o dispozitivní ustanovení, které se jako kogentní ustanovení použije pouze v případě, pokud není v prohlášení určeno jinak. Doplněním textu se dosáhne větší srozumitelnosti pro veřejnost, a to i pro případ, pokud budou mít vlastníci zájem změnit prohlášení podle §1169 odst.1.

Odůvodnění vypořádání

Doplnění by bylo nadbytečné. Dispozitivnost ustanovení vyplývá z § 1 odst. 2 občanského zákoníku [Ustanovení § 978 občanského zákoníku stanoví, že od ustanovení této části zákona se lze odchýlit ujednáními s účinky vůči třetím osobám, jen připouští-li to zákon. Určení výše příspěvku však účinky ve vztahu k třetím osobám nemá (jde pouze o určení příspěvků člena, tj. osoby uvnitř spoluvlastnictví), proto je třeba vycházet z obecné úpravy § 1 odst. 2 občanského zákoníku)]. Ze skutečnosti, že poměr výše příspěvků je obligatorní náležitostí prohlášení, vyplývá, že poměr výše příspěvků lze upravit odlišně od ustanovení § 1180 pouze v prohlášení a podle pravidel pro jejich tvorbu, resp. změnu. Důvodová zpráva tuto skutečnost pouze konstatuje. Doplnění požadované připomínkovým místem by bylo ostatně v rozporu s koncepcí občanského zákoníku, který tímto způsobem dispozitivnost (na rozdíl od předchozí úpravy) zpravidla nevyjadřuje. V případě doplnění by mohly vznikat výkladové problémy u jiných pravidel.

konec citace.

"Toto ujednání stanov se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považuje za součást prohlášení.“

Ano,ale pouze v případě založení SVJ po 1.1.2014 dle § 1200 a to schválením stanov všemi vlastníky jednotek v domě!U SVJ vzniklých ze ZOVB, je ke změně stanov, potřebný souhlas pouze 3/4 většiny přítomných vlastníků.

Což nelze samozřejmě použít v případě SVJ, vzniklých před 1.1.2014 ze ZOVB.Tam je nutné nejprve změnit PV dle § 1169 odst.2.

Přeji hezký zbytek dne.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.