Vložil AsiTak, 13. Prosinec 2019 - 8:37

FO/DZ má funkci, že slouží i na dlouhodobé „spoření“ a vytváření vlastního finančně náročného zdroje. A používáme buď v režimu průběžného čerpání nebo bez průběžného čerpání. V čase sestavení rozpočtu spočítáme finanční nárok na příspěvek do FO/DZ tak, že vedle nároku průběžného čerpání přidáme i další očekávaný nárok nákladu „spoření“ částkou připadající na krátkodobé období ZO (1 rok), tj. roční celkovou cílovou částku „spoření“. Majetkový podíl z této součtové částky děleno 12 (počtem měsíců ZO) tvoří položku příspěvku měsíčního předpisu plateb do FO/DZ. Můžeme postupovat i obráceně. Příspěvek člena je spočítán jako plocha jednotky krát schválená sazba tvorby „příspěvek FO/DZ“ na 1 m2 a měsíc. Příspěvek tvorby je předepsán samostatnou položkou příspěvku měsíčního předpisu plateb v sekci pro zprávu domu a pozemku. Tento finanční nárok bude naplněn z příspěvků členů a při realizaci snížen o dluhy neplatičů FO/DZ. Náklady průběžného čerpání uplatňujeme vůči FO/DZ standardně beze změny. Přenést dluh ze zálohy nebo příspěvku neplatiče do dalšího ZO lze jedině instrumentem vyúčtování. Vymáhat dluh ZO z neplacení záloh nebo příspěvků lze jen do trvání stavu nevyúčtování tohoto ZO. Oprávněnost vyúčtování příspěvků dokladuje § NOZ:
§ 1208
Do působnosti shromáždění patří a) … 

  1. schválení … rozhodnutí o vyúčtování … nevyčerpaných příspěvků… 

Sestavíme takové rozhodnutí:
Shromáždění schvaluje vyúčtování příspěvků FO/DZ připadající na krátkodobé období ZO (1 rok) tak, že vyúčtování bude obdobou vyúčtování služeb:
Souhrnné údaje SVJ:
Uhrazené příspěvky = předepsané příspěvky – dluhy neplatičů
Skutečné náklady SVJ: průběžné čerpání FO/DZ + „celková cílová částka spoření“
Údaje za jednotku:
Uhrazené příspěvky = předepsané příspěvky za jednotku – dluhy neplatiče jednotky
Skutečné náklady za jednotku: majetkový podíl z částky za SVJ (průběžné čerpání FO/DZ + „celková cílová částka spoření“)
Naspořená „celková cílová částka spoření“ běžného období je převeden do dlouhodobé rezervy FO/DZ. Výsledek vyúčtování obsahuje i případné dluhy neplatiče. Je to transparentní hospodaření odstraňující dvojnásobné okrádání ostatních neplatičem, a to nepřispěním do dlouhodobé rezervy a při čerpání na akci financovanou z FO/DZ stejně za každou jednotku, tj. i za jednotku neplatiče.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.