Vložil Karel z Chomutova (bez ověření), 11. Prosinec 2019 - 10:09

Přečetl jsme si několik rozsudků, a je to tak. O zálohách na správu rozhodl „slet pitomců“ někdy v r. 2012 a je předepsána každému ve výši cca 27 Kč/m2. Takže ji platím právě v této výši (x (moje výměra)). A mně jde o vyúčtování této zálohy. Takže když to je záloha a má být zúčtována, pak já si svoje plním, a chci aby SVJ taky. Proto po skončení zúčtovacího období se pokusím komunikovat ohledně vyúčtování a pokud neuspěji požádám o vrácení všech záloh a po marné výzvě přikročím, jako pouhý ubožák vlastnící podle rozúčtovatele ne byt ale „prostor“, k zápočtování. Pokud se totiž při délce trvání soudního řízení nedožiji konce, bude „na tahu“ pořád žalobce s tím, že by měl soudu dokázat, že mi „oprávněně“ nic nevyúčtoval ani po mnoha výzvách.

Tohle „…neplatil principielne zadny druh zaloh do vysledku posouzeni…“ nikomu neradím, protože mi bylo vysvětleno, že jedno příkoří nelze nahradit jiným. A někde mám i rozsudek NS, kde je právě tento problém popsán. Nelze bez-sankčně přestat platit řádně předepsané zálohy, jen proto, že k nim nedostanu řádné vyúčtování. A bylo mi vysvětleno, že vyúčtování záloh na správu se nevypořádává (tzn. není zde žádný přeplatek/nedo­platek k vyrovnání), jako tomu je u zúčtovávaných záloh na služby.

Tomu „promlčování“ jak jej popisujete, nerozumím. Nechápu co a proč by se mělo promlčet.

Takže ano, řádně předepsané zálohy na služby a řádně předepsané zálohy na správu platím a platit musím. Jde o to ale jak a čím je platím: zápočtem z prostředků pro mne virtuálních (neboť v moci je má SVJ), ale přesto: zálohy nezúčtované jsou stále moje.

Mohl bych namísto zápočtování podat návrh k soudu, jenže bych jako žalobce musel takzvaně „unést důkazní břemeno“ – a to je neskutečně obtížné. Tím obtížnější, čím nemožnější je sehnat advokáta, který ze sebe nedělá analfabeta v situaci, kdy se mu snažíte vysvětlit svoji obhajobu, takovou o které jste přesvědčen že nepovede ihned do kanalizace.

Takže tak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.