Vložil JaVa, 13. Prosinec 2019 - 9:07

Na toto téma zde již proběhlo několik diskuzí a byl ujasněn rozdíl, mezi pronájmem a dohodou o výlučném užívání části společných prostor členem SVJ!

Pronájem společných částí domu je možný pouze tzv. „třetí osobě“, tzn. pouze právnické nebo fyzické osobě, která není členem SVJ. Zákon zatím neumožňuje, aby si spoluvlastník společných částí domu, tyto prostory, pronajímal sám sobě.

Pokud má o výlučné využívání společných částí některý z vlastníků jednotek v domě zájem, pak je možná pouze dohoda všech dotčených spoluvlastníků společných částí domu, o časově omezeném uvolnění těchto společných částí k výlučného užívání vlastníkovi jednotky.Samozřejmě za úplatu, která nesmí být nižší, než je cena pronájmu obdobných nebytových prostor, v místě obvyklá. Tuto částku, přináleží vyplatit/rozúč­tovat, pouze spoluvlastníkům zapůjčeného prostoru.Dohoda je sepsaná mezi vlastníky těchto částí domu a zájemcem z jejich řad o výlučné užívání.Právnická osoba SVJ tyto společné části nevlastní,tudíž ani nemůže být účastníkem této dohody.

Návrh písemné dohody, která bude obsahovat alespoň tyto náležitosti:

  1. Kdo o výlučné užívání sušárny žádá
  2. Doba, na kterou se dohoda sepisuje
  3. Účel využívání této místnosti, který je limitován stavebním určením, při kolaudaci inkriminované­ho domu.
  4. Způsob hrazení nákladů na spotřebu energií. Podružné měření spotřeby elektrické energie/popř. předpokládaný měsíční paušál. Instalace IRTN na otopné těleso v sušárně
  5. Zabezpečení proti vzniku požáru = vyjádření HZS atd.
  6. Cenová nabídka k jednání
  7. Účetní postup, související s nakládáním takto získaných finančních prostředků!

Teprve pak, je možné oslovit shromáždění vlastníků a požádat právnickou osobu SVJ/resp. její statutární orgán, aby byla nápomocna při uzavření této písemné dohody.


"Vložil zdeseny clen SVJ, 16. Leden 2019 – 9:04

Pak postačuje schválení shromážděním nebo výborem dle stanov a musí to být alespoň za cenu obvyklou.

Pokud by o podobné využití společných prostor měl zájem někdo z členů SVJ, tak jemu nelze pronajímat, neboť by si pronajímal i sám od sebe, což nelze.

Člen SVJ může společný prostor využívat ale obdobně jako při pronajímání, pouze se nebude schvalovat pronájem, ale umožnění výlučného užívání nad rámec jeho podílu na společných částech a následně se mu stanoví s ohledem na toto výlučné užívání příspěvek na správu domu tak, aby to odpovídalo nájmu nečlenovi."


Přeji hezký den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.