Vložil Zdeno (bez ověření), 22. Listopad 2019 - 14:38

Mohou se ohánět § 104, bod (3) zákona 127/2005. Podstatné tedy je, zdali mají zřízenou služebnost, nebo ne. Pokud ne, přichází do úvahy část „možno k zajištění výkonu oprávnění uvedených v odstavcích 1 a 2 s vlastníkem dotčené nemovitosti uzavřít i jinou písemnou smlouvu.“.

Pokud poskytují služby i ostatním a nemají u vás zřízenou služebnost – tak stačí začít komunikovat a naznačit (nebo to rovnou udělat…) výpověď stávající smlouvy. Pak se dá bavit o podmínkách smlouvy nové, nebo prostě žádná smlouva nebude a „odejdou“… (to asi nebude v zájmu poskytovatele, otázka jestli to bude ve vašem zájmu – pokud jeho služby využívá hodně lidí i z vášho domu… ale to je na vás).

Náš příklad: v domě máme 2 poskytovatele. Jeden zde byl od výstavby, má zřízenou služebnost. Je u nás „zdarma“ a ani neuvažujeme o tom, že by jsme po něm chtěli nejaké platby – ovšem nemá svoje odběrné místo elektřiny, spotřebovává společnou, má tedy svůj podružný elektroměr a SVJ mu přeúčtovává náklady za spotřebovanou elektřinu. Druhý přišel později, služebnost zřízenou nemá a „chtěl“ se dohodnout na fungování – tak byla uzavřena nájemní smlouva a za umístění a provoz technologie (kde poskytuje služby nejen nám, ale i pro okolité domy) nám platí (není to závratná částka a dohodli jsme se na ní při vyjednávání smlouvy). Pro změnu tento poskytovatel si zřídil svoje vlastní OM elektřiny, tu si tedy hradí sám…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.