Vložil AsiTak, 26. Listopad 2019 - 22:52

„…Každé vydané vyúčtování (poskytovatelem/vy­davatelem) je považováno (je to fikce, předpoklad, víra) za řádné (správné). …“ Nevím, co je na té větě doplněno vysvětlením iritující, nepravdivé. Nebo předpokládáte, že existuje (poskytovatel/vy­davatel) který vědomě vadné vyúčtování bude vydávat za správné, tj. řádné? O víře o přijatém vyúčtování příjemcem sužby nepíšu nic.
„..to ovšem nelze dokázat, a proto nemůžeme ani reklamovat …“ – měl jsem psát „nemá význam reklamovat, nicméně namítat lze cokoliv“ – ctihodný občan cítí dotčený, je-li mu odepřena možnost konat nesmysl. Příspěvek jsem psal vědomím, že strany budou konat smysluplně, a pokud příjemce pošle námitku (výhrada, protest, nesouhlas, odpor) pak je to jeho přesvědčený že vyúčtování není řádné. Vyúčtování je poměrně rozsáhlý neformalizovaný dokument obsahující mnoho čísel a textových zkratek, a proto by bylo žádoucí námitku dokladovat tak aby byla konkrétní a srozumitelná. Dokladování námitky není povinnost, ale aby zase neomezili psát námitky ve formátu volného textu. Např. vyúčtování je vadné, neboť máme o x Kč vyšší nedoplatek, než jsme měli v loni / má sousedka!
O požadavku doložení požadovaných informací dle §8 odst. (1) jsem nepsal nic a to proto, že zpracovatelé tyto požadavky předem předpokládají, a proto tyto informace uvedou v příloze vyúčtování. „doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby (opis účetních dat ze kterých vyúčtování bylo zpracováno), způsob jejich rozúčtování (uvedeno v nějakém dokumentu SVJ), způsob stanovení výše záloh za služby (uvedeno v nějakém dokumentu SVJ) a provedení vyúčtování (vyúčtování lze přepočítat např. v excelu) podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů (pokud je opis v příloze není potřeba kopie).“
O vyřízení námitek obecně nelze nic psát s ohledem na rozmanitý obsah (až nesmyslné nebo neověřitelné požadavky).
Téma diskuze.
Druhá otázka: jak rozúčtovat náklad SVJ na jednotky. Varianty rovným dílem, majetkovým poměrem. Varianta je vaše volba, ale varianta majetkovým poměrem má tu výhodu, že můžete náklady STA zahrnout do provozních nákladů správy domu. Varianta rovným dílem má tu nevýhodu, že musíte vytvořit samostatnou rozpočtovou položku a položku měsíčního předpisu plateb.
Třetí otázka: rozdělení ještě jinak. Ano lze i jinak, můžete napsat doktorskou práci o rozdělení nákladů STA u Vás, ale ještě v návrhu chybí ukazatel „délka času sledování TV uživatelem.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.