Vložil Jan77 (bez ověření), 9. Listopad 2019 - 19:28

Bohužel nový obč. zákoník jakkoliv zavedl na první pohled rozumné ustanovení, ve skutečnosti spíše způsobil zmatek. Neznám žádné Prohlášení, které by definovalo, co je balkon resp. které části by tedy výlučný vlastník měl sám spravovat. Je z tohoto pohledu balkon jen kvádr vzduchu nebo i jeho konstrukce?

Balkon sestává především z betonové desky, tedy z nosné konstrukce. Spolu se zábradlím zajišťují integritu stavby – pevnostní i vzhledovou. Všechny nosné konstrukce jsou vždy společné části (všem). Dává logiku, že budou ve stejném režimu jako celá fasáda. Generální opravu fasády neuděláte bez balkonů.

Podíval jsem se do prohlášení vlastníka jedné nové budovy, a pro inspiraci cituji:

" Terasy, zatravněné terasy, balkony a lodžie přístupné pouze z jednotek mají právo užívat pouze vlastníci těchto jednotek. Oprávnění k výlučnému užívání teras, zatravněných teras, balkonů a lodžií je jedním ze způsobů, kterým vlastníci jednotlivých jednotek vykonávají svá spoluvlastnická práva na společných částech Nemovité věci. Náklady na běžnou údržbu teras, zatravněných teras, balkonů a lodžií nesou vlastníci jednotek, ke kterým je tímto prohlášením přiřazeno právo jejich výlučného užívání. Na případných nákladech nad rámec běžné údržby teras, zatravněných teras, balkonů a lodžií se podílejí vlastníci všech jednotek v Bytovém domě v souladu se stanovami společenství vlastníků jednotek."

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.