Navrácení kauce

Vložil Miky (bez ověření), 6. Listopad 2019 - 14:24 ::

Dobrý den, Řeším momentálně že my majitel asi nechce vrátit kauci, a nevím přesně jak mám postupovat. Nechtěl bych udělat nějakou chybu, a také nevím zda mám stejná práva jako nájemce. Chtěl bych upřesnit že jsem nájem platil vždy včas (10 dní před datem) a vždy jsem vycházel vstříc.

Já jsem byl podnajemce (podnájemní smlouva), smlouva byla uzavřena na rok od 1.4.2018 do 30.4.2019 ale v bytě jsem byl do 30.9.2018. výpověď jsem podal podle smlouvy 2 měsíce před odchodem.

A ted…..

  1. 1.5.2019 my bylo zasláno vyúčtování za rok 2018 s doplatkem 14000,– (které jsem uhradil již ten den a dohodly jsme se s majitelem že budu zasílat na zálohy o 2000,– více aby nedošlo k nedoplatku. To že jsem tam bydlel 2/3 období jsem neřešil. Dodatek k navýšení nikde není, bylo to jen mailem.

2. Kauce dle podnájemní smlouvy ve výši 2 nájmu (32000,–) byla složena při podpisu smlouvy. Ve smlouvě je uvedeno že kauce bude vrácena do 15 dnů od předání.

A teď situace…. Byt jsem předal a kontrola proběhla v pořádku, až na poskrabanou linku v kuchyni (to se uvedlo do protokolu), udělal se dodatek s tím že kauce bude poslána do 30.10.2019 s tím že má měsíc na opravu. Nic méně 1.11.2019 jsem si volal s majitelem jak to vypadá s kauci a on že kauce bude až bude vyúčtování (duben 2020). Tak jsem mu oznámil že jsme se dohodli jinak a že nechápu proč bych měl čekat na vyúčtování když má vybráno na zálohách o 10000 více. Ptal jsem se ho na tu linku a tvrdil mi že nemůže nikoho sehnat kdo by to udělal (Praha) a oznámil mi že se v bytě našly další nedostatky jako je netesnici umývadlo a skvrna na koberci od předchozího podnájemníka (což mohu doložit fotografii).

Majiteli jsem poslal zprávu s tím že se můžeme dohodnout tedy aspoň na polovině kauce s tím že zbytek my zašle v dubnu, ale bohužel se mi nedostalo odpovědi a ani peníze nejsou na účtu. Momentálně mi už ani nebere telefon.

Prosím o radu jak postupovat a zda mám stejná práva jako nájemník.

Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.