Vložil JaVa, 21. Říjen 2019 - 11:12

Uvádíte,že vaše SVJ vzniklo již v roce 2004 (ze z.č. 72/1994 § 9 odst.3), na „družstvu“ se probudili(poněvadž jim to vyhovovalo) až v roce 2019 a správně rozhodli,že učiní to ,co měli udělat již v roce 2004 do 60 dnů od okamžiku,kdy byla třetímu rozdílnému vlastníkovi jednotky doručena listina o zapsání jeho jednotky do KN.

1-)Družstvo vás k ničemu nenutí,jen činí to,co mělo udělat již dávno.Jen pro zajímavost,jak dlouho jste vlastníkem jednotky ve vašem domě?Vy, ani nikdo z ostatních vlastníků jednotek neví nebo nevěděl,že existuje nějaký ZOVB (72/1994) a teď se všichni divíte,co to na vás „družstvo“ chystá?

„§ 9 odst.8 z.č./72/1994 Sb.,:
Shromáždění je nejvyšším orgánem společenství. První schůze shromáždění se musí konat nejdéle do 60 dnů po vzniku společenství (odstavec 3); svolá ji původní vlastník budovy. Na této schůzi shromáždění schvaluje stanovy společenství a volí orgány společenství podle odstavce 7 písm. b) a c). Tato schůze se může konat jen za účasti notáře, který o jejím průběhu, volbě a složení orgánů společenství a schvalování stanov pořídí notářský zápis, jehož přílohu tvoří schválené stanovy společenství. Náklady na činnost orgánů společenství se považují za náklady společenství spojené se správou domu.“

2-) Družstvo má 63% podíl a tudíž si může opravdu „dělat“ co chce,ale pouze v mezích zákonů a vy ostatní je musíte znát natolik,aby jste jejich dodržování mohli hlídat!Je jen na vás, zda se o svůj majetek začnete konečně starat a zvolíte si do statutárního orgánu osoby,které nebudou poplatné družstvu a nebo i na tento velmi důležitý výkonný orgán SVJ rezignujete a přenecháte ho družstvu!

3-)Stanovy nesmí být v rozporu s platnými zákony a ve vašem případě i s PV.Nechcete sem dát ty vaše stanovy k posouzení?Třeba se s nimi dá ještě něco dělat a Vy budete mít poslední možnost, prosadit jejich změnu přímo na ustavujícím shromáždění.

4-) A nakonec to nejlepší.Jestliže vám „družstvo“ tvrdí ,že vaše SVJ vzniklo ze zákona již v roce 2004,tak určitě také ví,že je právnická osoba SVJ povinna vést samostatné účetnictví dle z.č.563/1991 Sb., a vyhl.504/2002 Sb., od okamžiku svého vzniku ,t.j. od r.2004,:-)

Přeji Vám hezký den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.