Vložil PVB (bez ověření), 25. Říjen 2019 - 15:12

Dobrý den,

máte velký problém! Bydlím v domě, kde se něco takového stalo. Bývalý předseda nevedl nic, všem tvrdil, že jsou peníze na účtě SVJ a že dům je v pořádku. Účetnictví ani vyúčtování nikdo neviděl od založení SVJ v 2012, schůze se nekonaly (bývalý předseda tvrdil, že lidi nemají zájem), dům se neopravoval, jediná fungující tam byla uklizečka (kdysi majitelka jednoho z bytů). Dům neměl pojistku (prý bývalý předseda omylem vypověděl), nebyly žádné revize.

Pak prohlásil v 2017, že už to nechce dělat, že ho to nebaví a došlo k volbě nového výboru, trvalo cca 1,5 měsíce než se to přepsalo v rejstříku. A pak šel nový předseda do banky a nestačil se divit. Na účtě zbyla povinná tisícovka (minimální zůstatek). Takže nebylo na zaplacení ani faktury za vodu. Vlastníci naštěstí posílali peníze vcelku pravidelně, ale někteří něco málo dlužili, ale to se podařilo vyzískat zpět.

Najala se správcovská firma, udělala se rekonstrukce účetnictví za poslední tři roky (náklad cca 40 tisíc Kč), udělaly se všechny revize (a zároveň se odstranily menší nedostatky, náklad odhadem 100 tisíc Kč, a ještě je třeba udělat velkou opravu v budoucnu za cca 100 tisíc Kč).

Nové vedení SVJ kvůli NOZ podali žalobu na bývalého předsedu (občansko právní a pak i trestní žalobu podali policajti, škoda ve výši cca 2 miliónů Kč). To se stále řeší, utopeno hodně peněz z právníka a ve výsledku stejně už se nepočítá, že něco se vysoudí zpět. Ale pointa je, že nový výbor to musel podat, protože jinak dle NOZ by to mohli vlastníci vyžadovat po novém výboru.

Jediné pozitivum v našem domě je, že se nic nepronajímá a není úvěr.

Po posledních dvou letech dejte na moje doporučení, a buď si pořiďte pevné nervy anebo byt prodejte a odstěhujte se.

Pokud se do toho pustíte, tak doporučuji určitě kvalitní správcovskou firmu (oni za Vás ohlídají revize, legislativu a účetnictví/vy­účtování, doporučí prověřené řemeslníky, atd.) Vy se připravte, že tohle bude Váše druhá práce po dobou 2–3 let než nastolíte pořádek v papírech, v domě a mezi sousedi. Naštvaným a rozezleným sousedům se nevyhnete, budete bojovat na několika prvních schůzích vlastníků, než se to ustálí a Vy získáte jejich důvěru.

Doporučuji být upřímný, ale zároveň nesdílet každou mini-informaci s vlastníky.

Doporučuji si také do výboru vybrat lidí, o kterých víte, že se s nimi domluvíte a že budou ochotni něco málo dělat (a hlavně si ty lidi předvyberte před skutečnou schůzí a protlačte je). Protože mít kibice nebo stagnátora ve výboru by pro Vás byla zbytečná starost na víc.

Na první schůzi si nechte odhlasovat, že nový výbor není zodpovědný za činy minulého výboru. Sice Vám to k ničemu nebude, ale i tak doporučuji. A napište do zápisu, že Vám bývalé vedení musí do jednoho měsíce předat veškerou dokumentaci k domu (pojistky, revize, plány, a umožnit kopii toho notýsku, atd. Berte cokoliv, i když silně pochybuju, že něco bude). Pokud Vám to bývalý výbor nepředá, ihned k dobré právničce a sepsat výzvu. A ihned po přepsání Vašich jmen jděte do banky a odstřihněte je od účtu SVJ a zrušte jejich karty. To samé u všech firem, se kterými spolupracujete (dodávající elektřinu a vodu, atd). Také písemně vše hned řešit s firmou, která u Vás pronajímá.

Pokud škoda způsobená bývalým výborem nepřesáhne alespoň 0,5 mio Kč, tak se připravte, že trestní stíhání od policie bude s největší pravděpodobností odloženo. Ale Vy na to musíte mít potvrzení od police, že to rozhodli policajti. Jinak hrozí, že náhradu po Vás mohou chtít vlastníci v budoucnu, protože NOZ.

Do rekonstrukce desetiletého neúčetnictví se nepouštějte, stačí Vám tři roky zpět a pak si nechte odhlasovat na schůzi, že s tím vlastníci souhlasí (jak s rekonstrukcí účta po tři roky, tak i s tím, že souhlasí, že zbytek se nebude rekonstruovat). Ale sami pro sebe si to spočítejte, ať vidíte kdo je v domě problematický nebo neplatič. A máte přehled o tom, jak dům fungoval v minulosti.

Přeji Vám hodně sil a štěstí (hlavně, abyste nebyli vytunelovaní a nerozpadal se Vám barák).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.