Správa společných částí domu v SVJ a Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.

Vložil tep (bez ověření), 16. Říjen 2019 - 21:14 ::

Nařízení vlády definovalo společné části domu, ve kterých NOZ ještě dále upřesnil, že existují společné části domu ve výlučném užívání vlastníka jednotky a u obou skupin společných částí definoval, jak přispívat na opravy a údržbu. Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. je třeba plně respektovat, spolu s NOZ dává SVJ např. možnost předepsat příspěvky na údržbu a opravy oken bytu, která mohou být podle prohlášení vlastníka popsány jako součást bytu. Tím se sníží riziko, že majitel bytu nebude mít na nutné opravy oken žádné finanční prostředky. V NOZ schází pojednání o společné části domu ve výlučném užívání skupiny vlastníků jednotek. V našem SVJ skupina vlastníků bytů na svůj náklad pořídila a provozuje výtah, který má ve výlučném užívání a příspěvky na jeho pořízení a jak stanovit výši příspěvku na jeho provoz, revize a údržbu si určila smluvně v dohodě vlastníků o vestavbě a následném provozu výtahu. Složitější jsou problémy v SVJ, které mají více než jeden vchod, to vede k tomu, že se některé vchody chtějí odtrhnout od SVJ, protože se v SVJ nadržuje některým vchodům. To ale není řešením. Jak odstranit křivdy zpúsobené v takovém domě, způsobené zajména za doby platnosti ZoVB?

I dnes se zde na portálu vyskytují lidé, kteří zastávají názor, že financovat opravy a údržbu společných částí domu ve výlučném užívání mají povinnost i ti vlastníci, kteří z povahy věci nemohou onu společnou část domu využívat. Jak s takovými návštěvníky portálu diskutovat? Opravdu nevím.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.