Vložil Pavel, 16. Říjen 2019 - 22:39

Marino,

na úvod jen konstatuji, že již v původním příspěvku, který jsem překopíroval na začátek vlákna, se diskutuje o úzkém pásu pozemku okolo domu, tzv. předzahrádky, nikoliv o pozemku o výměře několika hektarů uprostřed města. Diskutovaný pozemek je důležitý pro přístup do domu a pro provádění oprav domu.

Pokud pozemek okolo domu není v původním prohlášení vlastníka a je možnost ho koupit, tak jsou asi jen 3 možnosti:

a)předělat prohlášení a pozemek podle § 1166/1/a vtělit do prohlášení

b)pozemek by koupili členové SVJ do svého vlastnictví a museli by se o něj sami starat

c)pozemek by koupilo SVJ

Ad a) to je určitě velmi nákladný postup. Navíc se může realizovat jen u SVJ o velmi malém počtu členů. Já se pohybuji v SVJ o desítkách až stovkách členů. Zde je stále nějaká jednotka v dědickém řízení, zaplombovaná při prodeji, v exekuci. Takže takový postup není možný.

Ad b) Podle § 1194 je SVJ právnická osoba s omezenou právní osobností. SVJ může pouze zajišťovat správu domu a pozemku. Podle mého názoru to může být pouze dům a pozemek uvedený v prohlášení vlastníka. S názorem, že společnou částí nemovité věci by mohl být i pozemek neuvedený v prohlášení jsem se v literatuře ještě nesetkal. Podle mého názoru by se desítky či stovky členů v jednom SVJ museli starat o údržbu pozemku, placení daní a jiné povinnosti vyplývající z vlastnictví pozemku. Navíc při větším počtu členů v SVJ se najde určitě někdo, kdo nebude chtít nelukrativní pozemek koupit. Tím poklesne i chuť dalších pozemek kupovat.

Ad c) Pokud pozemek koupí SVJ, tak údržbu pozemku a ostatní povinnosti bude mít na starosti jedna osoba. S názorem, že by pozemek okolo domu nemohlo koupit SVJ ke správě domu, jsem se zatím od osoby s právnickým vzděláním, nesetkal. Při hlasování o koupi pozemku nemusí být 100%, což u větších SVJ umožní pozemek vůbec získat.

K Vašim otázkám:

  1. Společnost podle § 2716 a násl. by byla vhodná pro správu pozemku koupeného mimo SVJ do vlastnictví členů SVJ.
  2. Převádění pozemku pokud by byl v podílovém spoluvlastnictví by bylo zdrojem chyb, protože podíl na předzahrádce nebude to hlavní co by se u prodeje bytu řešilo. Ten kdo bude prodávat byt už nemá zájem držet podíl na předzahrádce, ten kdo kupuje zase nebude mít velký zájem o nákup podílu na předzahrádce. Nebo se pouze zapomene podíl převést. Z praktického hlediska tento postup nedoporučuji.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.