Společenství může nabývat nemovitosti, po 10 letech

Vložil Pavel, 12. Říjen 2019 - 21:46 ::

Opět se tu diskutuje o tom, zda může SVJ koupit pozemek případně za jakých okolností:

http://www.portalsvj.cz/…u-vedle-domu

V uvedeném vláknu se vyskytlo několik tvrzení, které mají jedno společné, autoři je nedokázali podložit zákonem, literaturou, judikaturou, např.:

  1. SVJ nemůže koupit pozemek
  2. SVJ může koupit pozemek pouze se souhlasem 100%
  3. pozemek nelze zaplatit z bankovního účtu, muselo by se jednat o peníze získané darem
  4. je vhodnější pozemek nakoupit do podílového vlastnictví všech členů SVJ

Ad1) skutečnost, že SVJ může koupit pozemek plynula jak ze ZoVB, tak i z NOZ. Psal jsem o tom již před více než 10 lety:

http://www.portalsvj.cz/…-nemovitosti

Ad2) zákon nestanoví, že pro nákup nemovitosti je potřeba 100% hlasů. Pokud není stanoveno ve stanovách jinak, tak platí nadpoloviční většina přítomných na shromáždění

Ad3) psalo se to tu mnohokrát. Peníze na běžném účtu nemají mašličku a nepozná se, zda peníze pochází z úvěru, příspěveku, daru nebo z něco jiného

Ad4) pokud by pozemek nebyl uveden v Prohlášení, tak by se o jeho správu nesmělo starat SVJ, ale skupina podílových vlastníků. Tato skupina by musela platit daň z nabytí při pořízení pozemku, ročně daň z nemovitých věcí, musela by se starat o údržbu pozemku atd. Asi by bylo vhodné pro tuto činnost založit společnost. Při převodu jednotky by se nesmělo zapomenout na převod podílu na pozemku, který by „fungoval“ vedle SVJ. Jako praktik to vidím jako velmi problematické a proto je lepší aby pozemek zakoupilo přímo SVJ.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.