Jaké příspěvky

Vložil Anonymous, 11. Říjen 2019 - 12:15 ::

Na jiném místě se řeší, jaké příspěvky vlastník jednotky platí:

  • příspěvky na opravy,
  • příspěvky na údržbu,
  • příspěvky na správu,
  • příspěvky na služby?

Panuje s tím všeobecný souhlas?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil člen svj (bez ověření), 11. Říjen 2019 - 12:54

    Podle § 1180 má vlastník povinnost přispívat na správu domu. Co to zahrnuje by mělo být někde definované (pravidla správy domu, stanovy, prohlášení) Když to není definované, nelze se divit, že si tam nastrká kdokoliv co si zamane. Na služby se nepřispívá, na služby se platí zálohy. O jaké služby se jedná, to by opět mělo být někde definované. Pak je každému jasné na co přispívá a na co platí zálohy.

    Vložil Jar (bez ověření), 11. Říjen 2019 - 22:54

    To je najednou divení… Zákon říká, že stanovy obsahují pravidla pro tvorbu rozpočtu. Profesionálové z řad právníků, kteří je při změně OZ zpracovávali, Vám je do stanov neopomněli jistě navrhnout. Nás právník, který nyní radí na z podobných serverů, kupodivu zapomněl (a nebyla to jediná vážná chyba ).

    Máte tedy pravidla pro rozpočtu a zákon také říká, že rozpočet schválí shromáždění.

    Prosím a rozlišujte příspěvek na správu domu a zálohy na služby.

    Ale protože si budoucí profesionální předsedové nechtějí do toho nechat strkat nos, tak si prosadili, že pravidla pro tvorbu rozpočtu povinná ve stanovách nebudou.

    Máte se vlastníci opravdu na co těšit…

    Vložil @ (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 0:02

    Napsal(a) jste: „budoucí profesionální předsedové nechtějí do toho nechat strkat nos, tak si prosadili, že pravidla pro tvorbu rozpočtu povinná ve stanovách nebudou.“ A kam, kde si to prosadili? Stanovy jsou vaše a vy máte mít zajem na tom, aby správa byla jednoznačná a jasná pro vás a ne takové, aby nějaký profesionální předseda mohl kamuflovat, co se mu jak hodí. Když ani to nedokážete, tak to je pak těžká věc.

    Vložil Marina (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 0:23

    „pravidla pro tvorbu rozpočtu povinná ve stanovách nebudou“

    Povinné součásti stanov jsou v občanském zákoníku.

    Vložil @ (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 1:14

    No a proč by nemohly být? Nikdo netvrdí, že je to povinné. Kdo má zájem mít průhlednou správu domu, tak si je tam zcela jistě dá a to ve svém vlastním zájmu.

    Vložil Marina (bez ověření), 11. Říjen 2019 - 21:55

    „Podle § 1180 má vlastník povinnost přispívat na správu domu. Co to zahrnuje by mělo být někde definované“

    Je to vymezené positivně v občanském zákoníku a negativně v zákonu o službách.

    Vložil tep (bez ověření), 11. Říjen 2019 - 20:03

    Cituji z NOZ, co máme mít ve stanovách – jsme SVJ starého typu: § 1200 (2) Stanovy obsahují alespoň f) pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, Konec citátu. K zadavateli dotazu upřesňuji, že příspěvky na opravy a údržbu jdou na jeden účet pro společné části domu a na druhý účet pro společné části domu ve výlučném užívání. Druhý účet vyžaduje ještě analytické členění podle vlastníků jednotek, aby se zajistilo, že vlastník přilehlé jednotky bude tuto společnou část domu spravovat na vlastní náklad, přičemž se stanoví výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části. Je to složité, proto ve stanovách musí být vyjmenovány všechny společné části ve výlučném užívání. Jiná výše příspěvku bude pro střešní okna podkrovních bytů, jiná pro okna bytů, kde záleží i na počtu oken u rozdílných velikostí bytů, specifické jsou okno a balkonové dveře vedoucí do lodžie – zejména u zasklené lodžie mají těžko definovatelnou životnost. Pokazit u nich se může časem jen kování zámku dveří či okna. Zatím máme ve stanovách jen to, že vlastník jednotky musí hradit opravy a údržbu společných částí domu ve výlučném užívání na vlastní náklad i proto, že zákonodárce pominul zcela lidský faktor: Jiná bude životnost lodžie, kterou vlastník nechal na svůj náklad zasklít, u zasklené lodžie zda ji nechá v zimě zavřenou, případně zda z ní odstraní sníh než začne odtávat, tedy jak se budou obyvatelé bytu chovat k těmto společným částem, Vyšší příspěvky doporučuji předepsat těm vlastníkům bytů, kteří byt pronajímají a těm, o kterých z minulosti víme, že se chovali zle ke společným částem domu ve výlučném užívání. U nás už se frekvence potřeby oprav dost rozrůznila právě s ohledem na chování obyvatel bytu. Výbor si musí ohlídat, aby se nestalo to, co se zde nedávno řešilo, že v domě opadávají balkony ve výlučném užívání a majitelé některých bytů nemají nic našetřeno na jejich opravu.

    Na okraj uvádím, že u SVJ starého typu po vyjmenováním společných částí domu ve výlučném užívání ve stanovách SVJ v souvislosti s pravidly pro stanovení výše příspěvku na jejich opravy a údržbu není potřebné totéž dělat v prohlášení vlastníka. Prohlášení vlastníka je třeba změnit jen v případě, že se změní výše majetkových podílů na domě u vlastníků jednotek.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 8:56

    Vyšší příspěvky doporučuji předepsat těm vlastníkům bytů, kteří byt pronajímají a těm, o kterých z minulosti víme, že se chovali zle ke společným částem domu ve výlučném užívání.

    to si zajisté děláte srandu, že? jak odůvodníte vyšší příspěvek těm, co byt pronajímají?? pokud se někdo „choval zle“, měli jste ho chytit za ruku a vyžadovat náhradu škod. fakt máte horší nápady, jak za komoušů.

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 10:25

    Oficiálně bude v pravidlech uvedeno jen to, co umožňuje zákon, tedy že se stanovila výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad. Co se vleze do slov o povaze a umístění společné části? Já nikomu nic nevnucuji a tím, že každý majitel bytu má v SVJ svůj analytický účet pro hrazení nákladů na společné části domu ve výlučném užívání, tak nemůže přijít ani o halíř. Já na rozdíl od komunistů nikomu nic nekradu. Výše příspěvku se dá čas od času měnit, ale mám zkušenost, že starší lidé už nechtějí nic platit a nejraději aby po jejich smrti dům spadl, protože jsou na potenciální dědice naštvaní, že jim ve stáří málo pomáhají a málo je navštěvují. Stanovit výši příspěvku je velmi odpovědná činnost, aby důchodci měli z čeho příspěvky platit a aby bylo dost peněz na opravy a údržbu, protože každý úvěr u banky se hodně prodraží a navíc za dluh SVJ ručí všichni členové SVJ dle výše svých majetkových podílů na domě.

    Závěr: U nás v SVJ nikdo nemá pocit, že by doplácel na jiné, financování všeho je zcela průhledné a každá oprava je řádně vyúčtovaná, tak se ví, jak a z čeho byla placena.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 10:41

    jak odůvodníte vyšší příspěvek těm, co byt pronajímají?? proč by měli platit více?

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 13:04

    Já netvrdím, že pronajímatelé bytu musejí platit více, já jen říkám, že mohou platit více, protože žádné dva z bytů v domě nemají stejnou polohu v domě. V žádném případě ale pronajímatelé bytů nemohou přijít ani o haléř, protože každý, kdo má u bytu jakoukoliv společnou část domu ve výlučném užívání, má i svůj analytický účet, na který se připisují jeho příspěvky a ze kterého se hradí jen a jen opravy a údržba právě těch společných částí domu v jeho výlučném užívání.

    Všimněte si, že jak uvažuje o hrazení nákladů na opravy a údržbu společných částí domu ve výlučném užívání majitele bytu zde zatím napsal jen blb, kdežto z jeho a oponentů a dále z jeho věrných mínusovačů správným názorem na tento problém neodpověděl nikdo. Zřejmě se bojí, že by se mohli ztrapnit.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 13:06

    neodpovídáte na můj dotaz. proč jste psal, že zrovna pronajímatelé by měli platit víc? z jakého důvodu?

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 17:19

    Syn pronajímal byt, nájemnice náhle zemřela a do bytu se coby dědic nájemní smlouvy nastěhoval její syn, který si zval do bytu pochybné existence. Rozbili jedno z oken, poničili kování od oken, přípojku domácího telefonu, poškodili vstupní dveře do domu – vše hradil syn. Nájemník byl feťák, je invalida, nájem neplatil a nic si na něm nevezmete, když nemá peníze. Ještě že byt neměl balkon nebo lodžii – vše by dopadlo ještě hůře. Nebylo snadné toho feťáka vystrnadit z bytu.

    I v domě vidím, že zde bydlící vlastníci bytů se chovají v zimě k lodžiím zodpovědněji než nájemníci v jiných bytech. Vy máte s nájemníky asi lepší zkušenosti, přeji Vám to.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 19:21

    byl syn blbec, a neohlídal si to, je jeho problém. ale jo, takovej si pak asi zaslouží, aby ho výboři skásli nelegálně o větší peníze. mí nájemníci se k bytu i ostatnímu chovají mnohem lépe, než někteří vlastníci. ale máte pravdu, náš barák je plnej důchodců, kteří rádi vše svedou na „nájemníky“. pak zírají, když se prokáže, že to dělají vlastníci.

    Vložil Nečlen II (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 20:18

    A ty jsi kdo, že si dovolíš otci hanobit syna?

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 20:21

    ale když má otec tak debilní protizákonný nápad, že zvýší platby pronajímatelům, kvůli tomu, že jeho syn si nedokázal ohlídat pronájem, není blb jen syn, ale i ten otec.

    Vložil Šťoural (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 8:09

    Zřejmě ti to „stranické“ myšlení stále haraší v bedně.

    „Vyšší příspěvky doporučuji předepsat těm vlastníkům bytů, kteří byt pronajímají a těm, o kterých z minulosti víme, že se chovali zle ke společným částem domu ve výlučném užívání.“

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 10:39

    Obdivuji moudré lidi. Napište mi laskavě jak a z čeho hradíte nebo budete hradit opravy a údržbu společných částí domu ve výlučném užívání vlastníka jednotky, ať se poučím, jak se to má správně dělat. Děkuji.

    Vložil Jar (bez ověření), 11. Říjen 2019 - 22:42

    Tepe,

    „Na okraj uvádím, že u SVJ starého typu po vyjmenováním společných částí domu ve výlučném užívání ve stanovách SVJ v souvislosti s pravidly pro stanovení výše příspěvku na jejich opravy a údržbu není potřebné totéž dělat v prohlášení vlastníka. Prohlášení vlastníka je třeba změnit jen v případě, že se změní výše majetkových podílů na domě u vlastníků jednotek.“

    Tohle si myslí mnoho statutárů, a tak jim to bude zřejmě benevolentně odpouštěno, protože zákon měl nejednoznačný výklad…A Vy jste na to přišel jak? Pro Vás je také prohlášení cár papíru?

    A Vaše okna ve výlučném užívání, tak to je taky dost masakr…

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 7:54

    V zásadách pro elektronizaci státní správy je ustanovení, že stát nesmí požadovat informace duplicitně. V NOZ je uvedeno, co musí být povinně ve stanovách, to dodržujeme. Proč totéž ještě duplicitně cpát na katastr nemovitostí do prohlášeí vlastníka, kde máme prohlášení, které zplodili v dávno zrušeném SBD v době, kdy o NOZ nebylo ani potuchy? V prohlášení vlastníka je pro nás svaté rozdělení domu na jednoky a z toho odvozené spoluvlastnické podíly. Vše ostatní potřebné pro řízení chodu SVJ máme ve stanovách, případně v NOZ. Nesnažili jsme se opisovat §§ z NOZ do stanov, abychom stanovy po případné změně v NOZ nemuseli měnit. Platné stanovy náme uložené v rejstříku SVJ. Moc se zde tancuje kolem rozpočtu SVJ. Máme ve stanovách, že pokud výbor na shromáždění vlastníků nepředloží rozpočet, rozpočtem je skutečnost minulého roku upravená o předpokládanou inflaci. Míváme většinou jediné shromáždění vlastníků za rok, na kterém m.j. schválíme účetní závěrku za minulý rok, aby se následně vybíraly případné nedoplatky ze záloh a vyplácely přeplatky. To už je skoro polovina nového roku pryč. Většina faktur je v elektronické podobě, taktéž měsíční výpisy z účtů SVJ. Výbor je zasílá mailem všem, kdo si zasílání objednali. Momentálně mimo 3 členy výboru je dostávají i 3 vlastníci, ostatní neměli zájem. Revizní komisi nemáme ve stanovách, revizorem může být každý vlastník, výbor žádé informace neutajuje. Změny výše záloh na služby jsou dle stanov v kompetenci vlastníků bytů. Pokud si je někdo stanoví nízko, má velký doplatek. Většina se snaží mít přeplatek.

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 9:31

    O oknech bytů je v prohlášení vlastníka uvedeno, že vnitřní část oken je součástí bytu a vnější část oken je společnou částí domu. Neznáte Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.? Vyšlo pozdě. Jeden bývalý člen výboru nebyl spokojený s kastlovými okny a na svůj náklad si nechal ještě dlouho před revitalizací domu okna vyměnit. Málem z toho byl masakr, výbor se rozhádal a skoro to skončilo u soudu. Člen výboru odstoupil a tak jsem coby náhradník nastoupil do výboru. Podařilo se mi přesvědčit předsedu, ať to neřeší. Později výbor začal připravovat revitalizaci domu, na kterou z velké části chyběly finanční prostředky. Při revitalizaci domu došlo k výměně oken v ostatních bytech, výměnu oken si zaplatili dotčení vlastníci. Okna v jednom z bytů jsou jinak odsazená, toho si všimne jen pozorný pozorovatel. Kam se hrabem na tančící dům v Praze! Příští výměna oken zase může být rozfázovaná, svět se nezboří.

    Už jsem zde jednou psal, že v protějším domě nový vlastník bytu v revitalizovaném domě nebyl spokojený s relativně novými okny a nechal si je na vlastní náklad vyměnit za velmi kvalitní okna, úsporná proti ztrátám tepla, Teď je za to každoročně treestán tím, že musí doplácet do 80% průměrné spotřeby tepla na čtvereční metr v domě. I taková je platná legislativa MMR!

    Závěr: Dle Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. jsou okna bytů společnou částí domu a dle NOZ náklady na společné části domu ve výlučném užívání vlastníka bytu plně hradí majitel bytu. Pokud mají někde okna bytů ve vlastnictví majitele bytu, tak náklady na jejich údržbu a opravy též platí plně majitel bytu. V čem vidíte masakr? Já nejen Vás,ale i další návštěvníky portálu nechápu, co na mně vidí, že jsem zde za blba.

    Vložil Anonymoussssa (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 12:29

    Ze jste blb plyne z vasich prispevku.

    Vložil tep (bez ověření), 12. Říjen 2019 - 17:49

    Dokažte, že problematice rozumíte lépe než já a odpovězte na zadání na http://www.portalsvj.cz/…ke-prispevky#…

    Vložil AsiTak, 15. Říjen 2019 - 9:35

    Strukturalizovat znamená rozložit celek do seznamu části podle nějakého hlediska. Strukturalizovat lze ekonomické činnosti, náklady, položky předpisu měsíčních plateb, položky rozpočtových nákladů.

    Ekonomická činnost – ekonomické působení účetní jednotky. Členění na nejvyšší úrovni: výroba, obchod, služba. Klasifikaci ekonomických činnosti vede ČSÚ („staťák“) CZ-NACE. V tomto číselníku hlavní činnost SVJ nalezneme:
    Sekce L – SLUŽBY V OBLASTI NEMOVITOSTI
    68 – Služby v oblasti nemovitosti
    68.32.11 – správa bytových domů s více byty, služby správy domu ve společném vlastnictví
    Hlavní činnost SVJ je „služba správy domu a pozemku“ a její výkon je zajištěna výkonem řady dílčích činností. Jejich seznam obsahují § 7,8 předpisu 366/2013 Sb. Každé SVJ podle toho, co dělá může vytvořit vlastní seznam. Při výkonu ekonomických činností vznikají spotřebované výdaje a ty tvoří náklady. Náklady mají vazby na činnosti. Máme-li strukturalizované činnosti máme strukturalizované i náklady. Nákup a dodávky „SV-studená voda “ do rozvodu SV vytváří výdaj který je zároveň nákladem činnosti „služby SV“. Uhrazená část nákladů tvoří „skutečný náklad“. Vlastník měsíčními platbami záloh a příspěvků spolufinancuje vzniklé „skutečné náklady“. Logické, že seznam položek plateb by měl odpovídat/být součtem položek „skutečné náklady“. Dle §15 citovaného předpisu SVJ hospodaří na základě rozpočtu „skutečných nákladů“. Logické, že seznam položek rozpočtu by měl odpovídat/být součtem položek „skutečné náklady“ a stejně odpovídat/být součtem položek měsíčních plateb.
    Strukturalizovat začneme u hlavní činnosti – dělíme na tzv. služby, vlastní správa a na (majetkovou) správu domu a pozemku. Další dělení podle významu položek nebo zájmu co vidět odděleně nebo společně a jsou-li položky slučitelné.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".