Vložil AsiTak, 15. Říjen 2019 - 9:35

Strukturalizovat znamená rozložit celek do seznamu části podle nějakého hlediska. Strukturalizovat lze ekonomické činnosti, náklady, položky předpisu měsíčních plateb, položky rozpočtových nákladů.

Ekonomická činnost – ekonomické působení účetní jednotky. Členění na nejvyšší úrovni: výroba, obchod, služba. Klasifikaci ekonomických činnosti vede ČSÚ („staťák“) CZ-NACE. V tomto číselníku hlavní činnost SVJ nalezneme:
Sekce L – SLUŽBY V OBLASTI NEMOVITOSTI
68 – Služby v oblasti nemovitosti
68.32.11 – správa bytových domů s více byty, služby správy domu ve společném vlastnictví
Hlavní činnost SVJ je „služba správy domu a pozemku“ a její výkon je zajištěna výkonem řady dílčích činností. Jejich seznam obsahují § 7,8 předpisu 366/2013 Sb. Každé SVJ podle toho, co dělá může vytvořit vlastní seznam. Při výkonu ekonomických činností vznikají spotřebované výdaje a ty tvoří náklady. Náklady mají vazby na činnosti. Máme-li strukturalizované činnosti máme strukturalizované i náklady. Nákup a dodávky „SV-studená voda “ do rozvodu SV vytváří výdaj který je zároveň nákladem činnosti „služby SV“. Uhrazená část nákladů tvoří „skutečný náklad“. Vlastník měsíčními platbami záloh a příspěvků spolufinancuje vzniklé „skutečné náklady“. Logické, že seznam položek plateb by měl odpovídat/být součtem položek „skutečné náklady“. Dle §15 citovaného předpisu SVJ hospodaří na základě rozpočtu „skutečných nákladů“. Logické, že seznam položek rozpočtu by měl odpovídat/být součtem položek „skutečné náklady“ a stejně odpovídat/být součtem položek měsíčních plateb.
Strukturalizovat začneme u hlavní činnosti – dělíme na tzv. služby, vlastní správa a na (majetkovou) správu domu a pozemku. Další dělení podle významu položek nebo zájmu co vidět odděleně nebo společně a jsou-li položky slučitelné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.