Vložil Čmuchal (bez ověření), 1. Říjen 2019 - 20:03
pro plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (dále jen „služby“) platí §1/3 zák. 67/2013
Tento zákon se nevztahuje na služby, které si příjemce služeb zajišťuje bez účasti poskytovatele slu­žeb
Z uvedeného je zřejmé, že je nutno zcela precizně rozšťourat, CO SLUŽBOU NENÍ VŮBEC, nebo CO JE SLUŽBOU, KTEROU SI vlastník „zajišťuje bez účasti poskytovatele“ resp. co je SPRÁVOU DOMU.Dle §1189 NOZ
Správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí. Správa domu zahrnuje i činnosti spojené s přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům do­mu.

Sám nedovedu označit jakoukoli činnost v SVJ, kterou by nebylo možné označit za „službu“, neboť cokoli mi kdo úplatně poskytne, je službou. Dovedu si představit, že rozhodne-li shromáždění o výměně balkónů na společné fasádě (a nebude li to v rozporu s prostorovým vymezením v prohlášení o rozdělení domu na jednotky), o vymalování společných prostor, o šetření na „kotel“, jehož životnost skončí za 20-let … nebo že se musí „šetřit“ na zpomalení budoucího dožívání domu a zařízení sloužící k užívání (…výtah třeba), že taková záloha na příspěvek na správu → není k pokrývání „služeb“.

Vše ostatní JE služba, na kterou se vztahuje zák. 67/2013

Z uvedeného přístupu, se pak dožadovat aby „součástí vyúčtování služeb, bylo vyúčtování nákladů na správu domu a pozemku“, mně jeví zbytečné.

Čmuchal

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.