Nahlížení do dokumentů SVJ když si SVJ stojí za svým

Vložil Lubomír (bez ověření), 11. Září 2019 - 15:39 ::

Dobrý den,

přícházím s prosbou o malou (spíše asi velkou ) pomoc.

Abych nastínil situaci, má příbuzná je vlastníkem bytu v domě s SVJ. Při reklamaci vyúčtování (které by bylo na samostatnou kapitolu), se dohodla s předsedkyní výboru SVJ na tom, že jí umožní nahlédnout do podkladů pro vyúčtování. Podotýkám, že bohužel ve stanovách je zakotveno to, že vlastník má právo nahlížet do dokumentů, ale ne již právo si pořizovat kopie.

Ano, snažil jsem se, než požádám o radu projít zdejší forum abych si zjistil podstatné věci. Ale situace se vyvinula následovně.

Vlastník přichází nahlédnout do dokumentů s tím, že si je pomocí mobilu ofotí. Vybaven tím, že usnesení Nejvyššího soudu sp. zn. 29 Cdo 3704/2009, ze dne 22. 2. 2011 hovoří o tom, že na kopie má právo (byť se samozřejmě jednalo o případ, který nesouvisí přímo s SVJ) žádá o možnost si podklady ofotit. Toto je mu odepřeno s tím, že případné povolení kopií musí schválit schůze vlastníků jednotek, neboť stanovy jsou údajně nad usnesením NS. Není třeba si dělat iluze, jak schůze bude hlasovat.

Dále se vlastník jednotky domáhá práva nahlídnout do kompletního účetnictví včetně toho, jak přispívají ostatní členové. Opět vychází jednak ze svého práva seznámit se s hospodařením společenství, což opravdu bez seznámení se s tím, jak přispívají ostatní členové nejde. Opět je to odmítnuto s poukázáním na ochranu osobních údajů, když vlastník jednotky argumentuje, že v tomto případě se nemůže o ničem takovém jednat, neboť jak praví UOOU https://www.uoou.cz/…udaju/d-1734 se v tomto případě nejedná o porušení zákona je nad tímto mávnuto rukou a prostě neumožněno.

Když vlastník žádá, aby mu bylo potvrzeno, že nemohl nahlížet do dokumentů, klidně s poznámkou, že vlastník si chtěl dokumenty kopírovat, je rada právníka předsedovi SVJ, ať si nikdo nic nepodepisuje.

Ano, nejlepší by se bylo asi odstěhovat, ovšem na druhou stranu, kdokoliv rozumný by byt kde SVJ přistupuje takto k informacím nekoupil.

Takže má prosba je, jak v takovémto případě postupovat dále. Změna výboru SVJ rozhodně neprojde, neboť nikdo nemá zájem se v ničem šťourat, případně jsou předsedovi vděčni za to, že kupříkladu garáže jsou napojeny na společnou elektřinu a uživatelé garáží platí na elektřinu 100,– Kč za rok.

Žádat o zpřístupnění dokumentů soudně? Popravdě, i když jsem se snažil najít co nejvíce na tomto foru abych příbuzné pomohl, přiznám se, že hlavu už mám jak škopek a jsem v koncích.

Jeden by čekal, že pokud bude vlastník argumentovat jurisdikcí soudů, že SVJ pochopí omyl, ale to jsem byl vedle.

Nekomentuji to, že ve stanovách je zakotveno právo nahlížet jedenkrát ročně, pokud víckrát, je to zpoplatněno. Odkaz na to, že jde o právo průběžné a trvalé, které lze vykonávat k novým skutečnostem, ale i opakovaně, jak konstatoval Ústavní soud ČR, který ve svém nálezu č. II. ÚS 3137/09, je opět jako bezdůvodné smeteno ze stolu, protože stanovy.

Takže prosím o radu, jak dál?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.