DPČ nebo smlouva o výkonu funkce?

Vložil Smutný (bez ověření), 7. Září 2019 - 21:52 ::

Je nutno s předsedou samosprávy a členem výboru samosprávy SA uzavřít smlouvu o výkonu funkce nebo dohodou o pracovní činnosti?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Vilém. (bez ověření), 9. Září 2019 - 18:42

    Není třeba uzavírat smlouvu o výkonu funkce ani DPČ. Jde o volený orgán samosprávy (organizační složky družstva) a vše, co se týká samosprávy vč. výboru samosprávy najdete ve stanovách družstva.

    Vložil Hubert (bez ověření), 8. Září 2019 - 22:05

    Není nutno.

    Pokud by pak někdo chtěl, pak mandatni smlouvu odhlasuje shromazdeni.

    Povinnosti a zodpovednosti se smlouvou nezbavi a vysi odmen urcuje shromazdeni, třeba i každý rok .. pak by bylo třeba menit smlouvu. Muze tam byt i odstupne .. ale to se u tak malych organizaci nedela. Další důvod muze byt dovolena a hygienicke potřeby.

    Vložil Petr, 9. Září 2019 - 15:22

    Pokud se domníváte, že jste první kdo to řeší a že tu na to ještě nejsou vlákna, tak se mýlíte. Můžete čerpat informace. Vláken tu je „háfo“

    Např.

    www.portalsvj.cz/…deni-prace-5

    Vložil Vilém. (bez ověření), 9. Září 2019 - 18:46

    Nepleťte si organizační jednotku samospráva družstva s právnickou osobou SVJ, na kterou odkazujete.

    Vložil Pavel, 10. Září 2019 - 5:57

    Viléme.,

    souhlasím s Vámi, že samospráva družstva není SVJ z hlediska právní subjektivity, řečeno terminologií před NOZ.

    Nicméně v tomto vláknu se řeší, zda lze uzavřít na výkon funkce ve voleném orgánu smlouvu podle zákoníku práce. A v tom jsou členové volených orgánů samosprávy družstva resp. výboru SVJ postaveni do stejné pozice.

    Stručný vývoj názorů legislativců a soudců od roku 1994 na problém, zda lze uzavřít vztah podle zákoníku práce se členy volených orgánů, jsem uvedl zde:

    http://www.portalsvj.cz/…ana-podle-zp

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil Pokorný (bez ověření), 10. Září 2019 - 18:01

    Pavle,

    ve vlákně „Odvody z odměn členů volených orgánů“ jste odkázal na článek „Odvody a daňové povinnosti při pobírání odměny v družstvu či SVJ podle stavu k 1.4.2019“ https://webdomu.cz/…tvo-svj-2018

    V něm se uvádí:

    Výkon volené funkce nelze vykonávat na dohodu o provedení práce
    Výkon volené funkce předsedy družstva, člena představenstva, kontrolní komise nebo člena výboru nelze vykonávat na základě dohody o provedení práce. Jedná se o volenou funkci, která je vykonávána v případě družstva dle zákona č. 90/2012 Sb. (ZOK), v případě SVJ dle zákona č. 89/2012 Sb. Dohoda o provedení práce je upravena zákoníkem práce a nemůže být použita na výkon volené funkce statutárního či kontrolního orgánu družstva a SVJ.“

    Vložil Pavel, 10. Září 2019 - 21:54

    Pane Pokorný,

    v tomto vlákně jsem dal odkaz

    http://www.portalsvj.cz/…ana-podle-zp

    Z něho cituji:

    „Ústavní soud v bodu 47 Nálezu I. ÚS 190/15 ze dne 13.9.2016 uvádí, že z pracovně právního pohledu není důvod, pro který by nemohl člen statutárního orgánu vykonávat svou činnost na základě smlouvy, v níž bude ujednán režim zákoníku práce. Zda je ujednán režim zákoníku práce, je třeba posuzovat především podle úmyslu stran.“

    Hezký den!

    Pavel

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".