Vložil MartinII, 15. Srpen 2019 - 14:48

Proboha, takové dotazy jsou nejlepší. Nikdy jsem se předtím a předem nezajímala, nic nevím, poraďte, čekám na vyčerpávající odpověď, děkuji.

Přečtete si NOZ aspoň od § 1158 ( pozn.: § 1221 – Nevyplývá-li z ustanovení o společenství vlastníků něco jiného, použijí se přiměřeně ustanovení o spolku. Nepoužijí se však ustanovení o shromáždění delegátů § 256, dílčích členských schůzích § 255 ani o náhradní členské schůzi § 257), zákon 67/2013, zákon 366/2013 a jejich novelizace.

Zajímejte se o zde (a na netu) o téma stanovy (vč. toho jak se zápisy schůzí – zda je dostane každý nebo jen na nástěnce, do kdy vyhotovit), Prohlášení vlastníka, založení a vznik SVJ (obstarat IČO, sehnat správní firmu a hlavně účetní) a zodpovědně zvolit statutáry. Účet nesmí patřit soukromé osobě (panu „přecedovi“) a podpisové právo musí mít více než jen jeden člověk. Rozmyslete si, zda budete mít výbor (3 členové s předsedou výboru) nebo jen profesionálního předsedu (předseda společenství).

Účetnictví buď výsledkové nebo rozvahové, viz zdejší diskuse nebo web ing. Klainové.

Příspěvky správy domu (nesprávně fond oprav) do stanov jako záloha nebo konečný příspěvek, viz

www.portalsvj.cz/…spevek-v-noz

Do smlouvy s účetní, zda obdržíte na konci roku srozumitelné vyúčtování nebo jen 12 x údaj o zaplacených příspěvcích správy domu

Do stanov si dejte záležitost plných mocí (ano nebo ne).

Do bytů si dejte (pokud ještě nemáte) podružné bytové vodoměry.

Okna by měla být (to znamená v prohlášení) společná, nikoli „bytová“.

Atd, atd.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.