Odvody DPH z odměn předsedy družstva

Vložil KJ (bez ověření), 4. Srpen 2019 - 11:01 ::

Členská schůze mi jako předsedovi družstva schválila odměnu 10.000 Kč hrubého měsíčně. Podle této kalkulačky: jivis.cz/kalkulacka-odmeny-vyboru/ však činí superhrubé náklady (co vynaloží firma) 13.400 Kč, tedy 160.800 Kč ročně.

Já mám dále mzdu ve svém zaměstnání 38.200 Kč hrubého a pronajímám čtyři byty, příjem z pronájmu je 676.000 Kč ročně (používám 30% paušál, zisk je tedy 473.200 Kč).

K tomu ještě občas píšu do novin a odborných časopisů, v loňském roce činil souhrn honorářů 205.000 Kč, počítám, že letos to bude obdobné. Paušál používám 40 %. Živnostenský list nemám, ale z pohledu daní a sociálního a zdravotního jsem považován za vedlejší OSVČ, jelikož mám zaměstnání.

Náš správce nás upozornil, že odměna statutárů se počítá do obratu DPH. Četl jsem, že do obratu DPH se počítá i příjem z pronájmu.

Kdyby tomu tak nebylo, můj příjem z autorské činnosti cca 205.000 Kč ročně by mě nestrašil. Jenže když k němu připočtu příjem z pronájmu (676.000 Kč) a odměny předsedy družstva (160.800 Kč), náhle překročím obrat 1 mil. Kč a stanu se asi plátcem DPH, čemuž se snažím vyhnout jako čert kříži i s ohledem na administrativu, ale hlavně koncepci výplaty honorářů – nakladatelství neakceptují uplatnění DPH od autorů, musel bych ho tedy odečíst ze svého honoráře a efektivně by zdanění honoráře činilo 60 %.

Naštěstí mzda se do obratu DPH nepočítá, ale prý se součet všech příjmů počítá do obratu tzv. milionářské daně (od příjmu 1.400.000 Kč ročně), ale takové příjmy z pronájmu, zaměstnání a autorské činnosti zatím nemám, byť to také může „hrozit“, jelikož mě lanaří konkurenční firma na lepší mzdu, ale ještě nejsem rozhodnutý.

Napadlo mě tedy, že bych se odměny předsedy družstva vzdal, výkon funkce by byl bezplatný a s družstvem bych uzavřel DPČ např. na ředitele nebo domovníka, což by odvodově vyšlo stejně, ale mzda by nevstupovala do DPH. Ale když jsem problematiku studoval, dočetl jsem se v zákoně o obchodních korporacích, že i mzdu členů představenstva musí schvalovat členská schůze, takže bych musel opětovně svolat členskou schůzi a to mě lidi zabijou, protože letos už byla dvakrát. Ledaže bych si mzdu nechal schválit zpětně příští rok na jaře, jelikož zákon neříká, že souhlas s výplatou mzdy musí být předchozí, tedy asi stačí i zpětné schválení.

Je ale otázka, jak by se na to díval finanční úřad, zda by toto nevyhodnotil jako obcházení zákona a DPH nedoměřil i z DPČ.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.