Vložil Justitianus, 31. Červenec 2019 - 7:13

Anonymous, tážete se:
„Je někde upraveno (i mimo bytové spoluvlastnictví, dotaz je obecný), že výše zálohy má být přiměřená, případně co ta přiměřenost znamená?“

Ano, je to upraveno.

Pro bytové vlastnictví je to povinně součástí stanov SVJ. Podle § 1200 odst. 2 písm. g) NOZ platí, že stanovy povinně obsahují „pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek“.

Když to shrnu: nemá cenu naprázdno a obecně mudrovat o zálohách a jejich přiměřenosti. Je třeba podívat se co o zálohách a jejich výši obsahují vaše stanovy. Co jste si v nich odhlasovali, to tam máte. A každý soud bude postupovat právě podle toho. Stanovy totiž vyjadřují (většinovou) vůli spoluvlastníků společných částí. To platí i pro určení výše záloh na správu. Komu se to nelíbí, ať prodá svou jednotku a odstěhuje se jinam.

Mimo bytové vlastnictví je možno nalézt zálohy v ustanovení NOZ přídatném spoluvlastnictví. Postup pro stanovení záloh je tam podrobně řešen v § 1235. Nic konkrétního o „přiměřenosti“ tam ovšem nenajdete, to je už z principu nemožné stanovit.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.