Vložil Justitianus, 5. Srpen 2020 - 0:03

Pane Noname, děkuji za upřesnění právního stavu. Máte ovšem zmatek v základních pojmech:

  1. Sklep není součástí jednotky! Součástí jednotky by mohla být MÍSTNOST ve sklepě. Vy jste si nepřečetl definici jednotky a bytu v § 2 zákona.
  2. Součástí jednotky nikdy nemůže být nebytový prostor! Nebytový prostor je vždy jednotkou. Jednotka nemůže být součástí jednotky. Vy jste si nepřečetl definici jednotky v § 2 zákona.

Lodžie (ať už je to cokoliv) není součástí bytu, protože to není místnost. Je to prázdný prostor! Už nejméně 12 let se na tomto portálu objevují dohady o „lodžiích“, aniž by tazatelé tušili co tento pojem má znamenat. K definici místnosti, balkonu, lodžie, terasy:

Ponechte si Vaši „lodžii“ jako součást bytu, což je právě jen ten prázdný prostor plný vzduchu, přístupný z bytu a otevřený do zemské atmosféry. Tento prostor je ohraničený společným zábradlím, společnými stěnami domu a společnými vodorovnými nosnými konstrukcemi nad a pod Vaší „lodžií“. Vy jste si k tomu přidal vlastní zasklení – to ale nezměnilo prostor lodžie na místnost. (K takové změně byste potřeboval souhlas stavebního úřadu, a samozřejmě souhlas všech vlastníků jednotek se změnou prohlášení vlastníka.)

K obsahu vašeho prohlášení vlastníka
Netvrdím že jste byl uveden v omyl. Vždyť všichni vlastníci jednotek mají v prohlášení uvedeno, že vlastní „pokoje“ či „místnosti“. Při tom všichni vlastníte jen prázdný prostor těchto místností! Veškeré stěny, stropy i podlahy místností jsou přece společné. Vy jste se při koupi jednotky domníval něco jiného? To jste se domníval špatně – nepřečetl jste si definici uvedenou v § 2 zákona. V omyl jste se tedy uvedl sám.

Kdyby původní vlastník budovy měl úmysl převést některé stavební konstrukce budovy do vlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek, jistě by to v prohlášení uvedl. Ve vašem prohlášení však o tom není ani slovo.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.