Vložil 25Malý (bez ověření), 25. Červenec 2019 - 16:04

K této problematice je zde mnoho vláken, zkuste použít okénko vpravo nahoře „hledat“.

Patní vodoměr vodárny naměří hodnotu odebrané vody a Vy dostanete fakturu na odebranou vodu (a vypouštěné splašky) = vodné (a stočné). Zaplacené peníze za tuto službu jsou náklad.

Náklad podělíte mezi konečné odběratele podle stanoveného klíče, kde se uplatní podíl hodnot naměřených na bytových vodoměrech.

Nemícháte objem vody naměřené patním vodoměrem a součet objemů naměřených bytovými vodoměry, i když to k tomu svádí. Ani sebelepší měření objemu vodoměry u dokonale těsné soustavy rozvodů nezaručí, že se budou obě hodnoty rovnat. Problém je v tom, že patní vodoměr má lepší přesnost než bytový. Přitom přesnost vodoměru se mění s průtokem a je jasné, že na patním bude vždy vyšší průtok než na jednotlivých bytových vodoměrech.

Odborná literatura připouští rozdíl až 25 %, viz https://www.interma-byty.cz/…ych-bytech-/

Příčinou je nejen rozdílná přesnost, rozdílné průtoky ale třeba i poloha podružného vodoměru, dodržení uklidňovací zóny potrubí před vodoměrem, zvyky konkrétního odběratele, konstrukce splachování (nádržka, tlakový splachovač), počet členů domácnosti a počet spotřebičů vody (soudobost odběru), a nakonec i třeba různý čas odečtů vodoměrů hlavního a podružných.

Pokud odchylka objemu naměřeného patním vodoměrem a součtu objemů naměřených bytovými vodoměry nedosahuje 25 % (v obou směrech), vůbec se tím nezabývejte, nemá to smysl.

Pokud máte v domě i jiné výtoky vody než v bytech, například pro zahradu, pro uklizečku, pro zedníky apod., osaďte je taky vodoměry anebo se aspoň pokuste tuto spotřebu odhadnout, abyste ji mohli oddělit od spotřeby bytů a náklady na tuto vodu hradili z jiné položky hospodaření domu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.