Vložil N. Klainová (bez ověření), 20. Červenec 2019 - 10:53

Řešit, jestli může nebo nemůže odpadnout důvod konečné platby je stejné, jako řešit, co se může a nemůže hradit z fondu oprav. Veškeré dohady jsou k ničemu, protože i pod pojmem „konečná platba“ si každý představuje něco jiného.

Co takhle pojmenovávat věci jednoznačně. Jde o příspěvky účtované do výnosů.

Příspěvky účtované přímo do výnosů mohou být vybírány:

1. Předem většinou formou měsíčních příspěvků stanovených na základě schválených rozpočtů nákladů. I ty by měly být po skončení roku porovnány se skutečnými náklady. Takže vyúčtování ANO

Důvody:

  • Plnění rozpočtů podléhá schvalování.
  • Vlastníci mají právo na informace, jak se s příspěvky hospodařilo.
  • Rozdíl mezi příspěvky tvoří výsledek hospodaření, jehož vypořádání rovnž podléhá schválení.

U těchto předem hrazených příspěvků účtovaných do výnosů je možné, že odpadne důvod platby, např. protože se zruší naplánovaná akce.

Případné vracení příspěvků by se řešilo až v příštím roce, kdy by vstoupily do výsledku hospodaření. Daňové dopady vracení těchto příspěvků nejsou nikde upraveny.

Problémy vznikají u některých SVJ, kterým vedou účetnictví BD. Viděla jsem tak účtovat příspěvky do výnosů na vlastní správu. Když výbor příspěvky podhodnotil, požadovala účtárna po vlastnících, aby se na ztrátu složili.

2. Následně (po konkrétní mimořádné akci) ve výši skutečných nákladů (SN)

Tyto příspěvky by měly být podle mého názoru vybírány výjimečně – opravdu pouze na mimořádné akce, které nebyly zahrnuty do rozpočtu.

Vybírat příspěvky do výnosů ve výši skutečných nákladů až po jejich zjištění na konci roku by asi nešlo. I dodavatelé oprav a rekonstrukcí požadují zálohy, orgány chtějí své odměny atd.

Vyúčtování:

Vybírají-li se tyto příspěvky na více konkrétních akcí ve výši skutečných nákladů, stačí vlastníkům jejich přehled, případně podíly na nich. Každopádně mají právo na informace, na jaké náklady byly použity

Vypořádání s vlastníky

Není co, věděli, na co platí. Žádné akce nemohou odpadnout, protože už byly uskutečněny.

Vypořádání VH z těchto příspěvků

Žádný VH nevzniká.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.