Vložil Markéta Gr., 19. Červenec 2019 - 7:34

Dobrý den,

mám dotaz k tématu.

Zjistila jsem, že byl chybně předepsán poplatek za správu domu a pozemku – vyšší podíl, než odpovídal velikosti spoluvlastnického poměru k mému bytu. Upozorila jsem výbor, došlo k opravě, ale za předchozí období odmítli „bezdůvodné obohacení“ (přeplatky) vyúčtovat a vrátit, nebo započíst proti budoucím platbám. Tak jsem si je započetla sama,stejně tak i přeplatky z vadných vyúčtování za roky 2016–2018. Zde často jednostranné započtení doporučováno místo soudění se s SVJ.

Z důvodu dalších křiváren a ignorace ostatních vlastníků jsem se rozhodla byt prodat a nyní 2 měsíce po převodu jednotky mi přišla upomínka k úhradě dlužné částky. Mám za to a vycházím i z konzultací s účetní firmou, která aktuálně 2019 začla účetnictví pro SVJ dělat, že moje námitky k vyúčtováním a nárok na vydání bezdův.obohacení z chybně předepsaných příspěvků na správu (2016–17)jsou oprávněné a řádně odůvodněné v mém vyjádření, které jsem zasala dříve i nyní. Výbor zaujal pozici „mrtvý brouk“ – bez reakce, nebo napíše – „Zápočty neuznáváme, zaplaťte dluh, nebo ho budeme vymáhat soudně“. SVJ nikdy nezpracovalo zprávu o tvorbě a čerpání dlouhodobé zálohy, příspěvků na správu k jednotlivým jednotkám, ani celému domu.

Můj dotaz zní: Pokud SVJ podá žalobu k soudu do 3 let od data, kdy jsem provedla první zápočty (8/2018), může na mou argumentaci vznést námitku promlčení? Že co se dělo před tím, než jsem započetla svou vyčíslenou pohledávku už je promlčeno a SVJ mou pohledávku a následné zápočty nikdy neuznalo za oprávněné? Nebo soud bude řešit oprávněnost zápočtů a pokud je uzná za oprávněné a způsobilé k zápočtu, tak se promlčení neřeší?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.