Vložil Justitianus, 18. Červenec 2019 - 0:46

Anonymous napsal v úvodním příspěvku: „Judikatorně je vyřešeno, že příspěvek na správu domu podle občanského zákoníku je záloha“.

Vidím to zcela jinak.

Slovo „příspěvek“ znamená pouze to, že jde o dílčí (částečnou) platbu na nějaký účel. Každý přispěvatel (vlastník jednotky) hradí pouze část z celkových nákladů na správu domu. Je zde tedy více plátců, kteří společně přispívají na jeden společný účel.

Zcela jiná otázka je jakým způsobem vlastníci jednotek přispívají.

• Časové rozložení plateb
Přispět na správu domu je možno buď jednorázově, nebo v opakovaných platbách (zpravidla měsíčně).

• Charakter plateb
Platba může být buď konečnou úhradou, nebo půjde o zálohu na na budoucí úhradu. Z hlediska daňového a právního jde o dva zcela odlišné platební tituly, které je třeba rozlišovat.

V běžném životě nečiní toto rozlišování žádné potíže: vím, že v samoobsluze u pokladny uhradím konečnou platbu jednorázově. Moje platba mobilnímu operátorovi je paušál (konečná platba) a platím ji opakovaně měsíčně. Moje platby za plyn a elektrickou energii jsou zálohy, placené měsíčně (proto musí být vyúčtovány a přeplatky/nedo­platky budou vypořádány). A konečně – platba za komunální odpad v mé obci je konečná úhrada, hrazená ve dvou splátkách (v červnu a prosinci).

Jestliže soud použil v souvislosti se SVJ pojem „příspěvek“, chce tím pouze zdůraznit, že jednotlivý vlastník nehradí vše, nýbrž pouze přispívá svým dílem – tedy platí alikvotní podíl z celkové ceny. Přispívat je ovšem možno čtyřmi způsoby:
  1. konečná úhrada jednorázově
  2. konečná úhrada ve splátkách
  3. zálohová platba jednorázově (s následným vyúčtováním a vypořádáním přeplatku či nedoplatku)
  4. zálohová platba ve splátkách (s následným vyúčtováním a vypořádáním přeplatku či nedoplatku)

Slovo „příspěvek“ samo o sobě tedy neříká nic o tom zda jde o zálohu, nebo o konečnou úhradu. Je to SVJ, kdo má povinnost sdělit vlastníkovi jednotky jednoznačně které předepsané částky jsou zálohou a které konečnou úhradou. Některá společenství to mají ve stanovách určeno jednoznačně – takový stav je nejlepší z hlediska právní jistoty.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.