Vložil Justitianus, 30. Červenec 2019 - 1:13

Anonymous22 napsal toto:
„… z § 1160 NOZ vyplývá, že společné části mají dle své povahy sloužit vlastníkům jednotek společně. to znamená, že společná část má sloužit všem vlastníkům, proto je přeci společná.. není možné, aby společná část sloužila jen 9 vlastníkům z 10“

To samozřejmě není pravda. Pan Anonymous22 se mýlí, protože nedovede správně vyložit právní normu jednoduchého práva. Ustanovení § 1160 odst. 1 zní totiž takto:
§ 1160
(1) Společné jsou alespoň ty části nemovité věci, které podle své povahy mají sloužit vlastníkům jednotek společně.
Z uvedeného plyne, že společné části jsou nejenom ty, které mají sloužit vlastníkům jednotek společně! Společné mohou být (a zpravidla bývají) i další části nemovité věci, které slouží pouze některým vlastníkům, nebo i jen jedinému vlastníkovi. Viz použití slova „alespoň“, které zde vyjadřuje příkladmý (neúplný, otevřený) výčet. Nejde tedy o taxativní (úplný) výčet, jak se nesprávně domnívá Anonymous22. Příkladmý výčet obsahuje pouze minimální rozsah společných částí a může být v Prohlášení vlastníka rozšířen. Rozhodující je vždy obsah konkrétního Prohlášení.

Že mám pravdu prokazuje i další, bezprostředně následující ustanovení NOZ:
§ 1160
(2) Společnými jsou vždy pozemek, na němž byl dům zřízen, nebo věcné právo, jež vlastníkům jednotek zakládá právo mít na pozemku dům, stavební části podstatné pro zachování domu včetně jeho hlavních konstrukcí, a jeho tvaru i vzhledu, jakož i pro zachování bytu jiného vlastníka jednotky, a zařízení sloužící i jinému vlastníku jednotky k užívání bytu. To platí i v případě, že se určitá část přenechá některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání.

Z uvedeného plyne, že i plynové, vodovodní a odpadní potrubí – jako zařízení sloužící některým vlastníkům jednotek k užívání bytu – je společnou částí. V poslední větě odstavce je upřesněno a zdůrazněno, že i kdyby společná část sloužila pouze JEDINÉMU vlastníkovi k výlučnému užívání, i tak je společná (viz např. balkony a lodžie).

Takže přímo ze znění zákona plyne, že společné mohou být i části užívané pouze některými vlastníky, nebo i jen jediným vlastníkem. Pan Anonymous22 tedy nemá pravdu. Opět upozorňuji: rozhodující je obsah konkrétního Prohlášení vlastníka. Nikoliv to, co si subjektivně myslí pan Anonymous22.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.