Vložil zdeseny clen SVJ, 23. Červenec 2019 - 16:21

a v tom se právě mýlíte, určení za společné části něčeho, co není společně využíváno je v rozporu se zákonem a vždy bylo.

Viz III. ÚS 23/2004

Dle § 2 písm. g) zákona o vlastnictví bytů jsou „společnými částmi domu části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, balkóny, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, komíny, výměníky tepla, rozvody tepla, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, plynu, elektřiny, vzduchotechniky, výtahy, hromosvody, společné antény …“. Jak uvedl již odvolací soud, jsou tedy společné části domu upraveny jako části určené pro společné užívání, jejichž příkladmý výčet je dále uveden. Vyjmenované prostory však jsou společnými částmi domu jen pokud slouží společnému užívání a jsou k tomuto užívání určeny, v opačném případě nikoliv.

A není prostě možné chybné prohlášení vlastníka (ve kterém v rozporu se zákonem jsou za společné části domu prohlášeny části nesloužící společnému užívání) používat k tomu, aby byly na všechny vlastníky přenášeny náklady na správu částí domu, které nemohou užívat všichni vlastníci (komín, co je zazděný a vyřazený z provozu pro někoho, odpad či stoupací vedení, co je k němu připojena pouze část jednotek atd. atd.).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.