Vložil zdeseny clen SVJ, 23. Červenec 2019 - 14:45

Vámi prosazovaný postup, kdy opravy stoupacího vedení, místo výlučně jej využívajících spoluvlastníků z jednoho vchodu, platí celé SVJ, je v rozporu s mnou citovanými ustanoveními občanského zákoníku 1175 a 1180.

To Vy tady nabádáte k tomu, aby byla tato ustanovení ignorována a náklady rozúčtovávány na společnou věc vůbec nevyužívající spoluvlastníky. Tento postup je možná pohodlný, ale je nezákonný.

§ 1175

(2) Vlastník jednotky udržuje svůj byt, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu; to platí i o společných částech, které má vlastník jednotky vyhrazeny ve výlučném užívání.

Tak jako společnou věc výlučně užívající jeden vlastník je povinen ji udržovat na vlastní náklady (případně hradit náklady na toto uhrazené SVJ a vyúčtované mu) dle ustanovení paragrafu 1175, tak analogicky se totéž vztahuje na výlučně společnou věc využívající skupinu spoluvlastníků.

To, že někým výlučně využívaná společná věc mu nebyla v prohlášení vlastníka vyhrazena k výlučnému užívání, je chybou prohlášení vlastníka, kterou je analogicky dle ustanovení paragrafu 1168 nutno ignorovat a vše řešit podle skutečného stavu.

§ 1168

Odstranění vady prohlášení

(2) Určí-li prohlášení neurčitě nebo nesprávně podíl vlastníka jednotky na společných částech, nepřihlíží se k tomu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.