Instalace venkovní jedntoky na fasádu domu - porušení stanov

Vložil Anonymous, 11. Červenec 2019 - 20:54 ::

Dobrý den,

měl bych v rámci obecné diskuze následující dotaz. Řeším ve svém bytě problém s neúnosným horkem, se kterým bych rád „bojoval“ prostřednictvím jediného účinného řešení, tj. klimatizace (mobilní apod. nepovažuji za účinné – vyzkoušeno).

Bohužel, nemám balkon a nejsem pod střechou, tudíž jediná možnost je umístění venkovní jednotky na fasádu domu. Fasáda je společná část, pochopitelně. Proto jsem požádal SVJ o hlasování per rollam (ono i shromáždění je mnohdy problém). Nicméně výsledek byl očekávající, tj. hlasování nebylo usnášeníschopné, neboť se vrátilo jen cca 13% lístků…

Proto jsem iniciativně, z vlastní vůle, korespondenčně oslovil všechny vlastníky bytového domu a požádal je, aby se do stanoveného data vyjádřili. Jelikož většina majitelů nic neřeší a není činná, uvedl jsem, že pokud neobdržím do stanoveného data nesouhlas, považuji to za souhlas – formulaci jsem tvořil se známým právníkem (z jiného oboru). Samozřejmě jsem žádný nesouhlas neobdržel, ba dokonce přišlo pár souhlasů.

Nicméně žijeme v čechách a už přišlo udání a bonzování předsedovi SVJ (kterého bych i sám informoval před instalací) o mém „hlasování“. Předseda mě logicky napsal, že to je proti stanovám atd., a že instalaci nemohu provést, resp. je v rozporu se SVJ.

Chápu jej, on nic jiného ani napsat nemůže, nemám mu to za zlé.

Ale já trpím, nemohu spát, vyvětrat nejde, všechna okna na jih (neustálé slunce), s otevřeným oknem nelze spát neboť máme okna do velmi rušné hlavní silnice, dole zastávky MHD.

A z těchto důvodů jsem rozhodnutý klimatizaci přesto udělat. Tedy za nepřímého souhlasu majitelů jednotek a v rozporu se stanovami SVJ.

Prosím, stanovy žádné pokuty apod. neřeší, co mohu následně očekávat, pokud to bude SVJ hrotit? Asi jejich jediná cesta bude soud, že? Mám vůbec nějaké šance u soudu? Chci se bránit, jednám fér, oslovil jsem majitele, dal jim možnost se vyjádřit, ale má situace je zoufalá, v bytě trpím.

Díky za vaše reakce.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil takyobyvateldomu (bez ověření), 16. Červenec 2019 - 8:43

    Tohle je typická rozcapenost dnešních lidí. Kvůli tomu, aby měli pár týdnů v roce pohodlí, jsou schopni udělat z domu strašidlo, narušit zateplení a nakonec i obtěžovat sousedy hlukem. Však co, vždyť je to jen malá dírka. A chce to víc lidí. A zaplatím si to. A ten hluk není tak hrozný, já to pak nechám opravit (no jasně). Nějaké dodržování pravidel, společný zájem o společný majetek? Pche, jsme přece v Čechách. Připomíná mi to situaci lidí, kteří si koupí byt u rušné silnice a pak si stěžují na hluk. Takže já bych poradil přestěhovat se jinam a lépe vybírat byt. Není potřeba hned do rodinného domu, ono úplně stačí vybrat takový byt, který nebude orientován na jih, příp. bude aspoň v nižším patře. Možná by ale stačilo do rámu okna namontovat venkovní žaluzie a není třeba se ani stěhovat.

    Vložil JarekSVJ, 16. Červenec 2019 - 8:47

    Možná by ale stačilo do rámu okna namontovat venkovní žaluzie a není třeba se ani stěhovat..... namontováním venkovních žaluzii změníš vzhled domu .....

    Vložil stary-novy (bez ověření), 16. Červenec 2019 - 9:08

    K těm žaluziím a změně vzhledu domu – má s tím někdo nějakou zkušenost / řešil to někdo a jak to dopadlo? Ptám se proto, že mi to nepřijde jako nějaká zásadní změna (jdou „vytáhnout“, vodící lišty jsou malé, téměř neviditelné, pak by dotyčný mohl tvrdit, že vzhled nezměnil – alespoň ne žádnou trvalou změnou).

    Sám je mám (o změnu vzhledu ale nešlo, byly zde od stavby :) , můžu se tedy podělit o zkušenosti, protože mnozí tím argumentují jakože pak není ani třeba klimatizaci. Samozřejmě že závisí na mnoha okolnostech.

    V principu „pouze“ zabrání přímému přehřívání interiéru bytu ze slunečního záření, to funguje dobře. Ale pokud jsou týden či víc teploty 30+ a ani v noci moc neklesají, tak tepelné nepohodě v bytě nezabrání – jak se jednou vyhřeje tepelná izolace (pokud ji dům má) a vyhřejí se obvodové stěny, je „konec“(bez klimatizace) – není jak byt vychladit a pak už moc nepomáhají (pouze v tom, že se byt víc neohřívá kvůli slunci). Za takových okolností funguje opravdu pouze klimatizace…

    Vložil Klima (bez ověření), 17. Červenec 2019 - 13:52

    Souhlas, předokenní žaluzie mám taky a je to fajn věc, ale jak píšete, jakmile jsou teploty delší dobu vyšší, zdi se zahřejí, je konec.

    Klima je jediné komfortní řešení, ale jsme v čechách :-). Klima není třeba :-). Ale do auta to chceme, tam jo :-D

    Vložil klima (bez ověření), 13. Červenec 2019 - 16:36

    Mohlo by být schůdné řešení také použití klimatizace bez venkovní jednotky, např. něco jak tady https://www.idnes.cz/…otrebice_rez

    Vložil JarekSVJ, 13. Červenec 2019 - 14:14

    Na jednu stranu jsou stanovy, na druhou stranu je i trošku potřeba selského rozumu… Nějak jsem si posledních pár roků všímnul, že se nám lehce chvílemi nesnesitelně otepluje… Můj názor pokud má vlastník „klimu“ na své lodžii a nerozbije při montáži metr čtvereční fasády jde o jeden vrt,,,,, pokud nepouští vodu a zachycuje – nevidím problém, to samé a je to můj osobní názor bych neřešil jednotku na společné lodžii, kde není vidět!! – pořád lepší než napevno zachycená na fasádě stěně domu… Ono je otázka času a již se to dějě, kdy bude klima jednotek přibývat a to jenom proto, že lide chtějí normálně bydlet … tak zakazujme to… nebo jak tu napsal jeden chytrolín , každý si musí uvědomit co kupuje… suďme se atd… Pořádek a nějaká pravidla musí být to je bez diskuze … ale opakuji lidé chtějí kromě dodržování stanov a shromáždění slušně bydlet…

    Vložil Misme, 13. Červenec 2019 - 9:48

    Existují i klimatizace bez venkovní jednotky, a ty mají být dokonce tišší, než ty s jednotkou na fasádě. Uvažujete-li o domku, jak píšete níže, je klimatizace bez venkovní jednotky pro vás pořád levnější varianta a možná i schůdnější ke schválení ve vašem SVJ.

    Vložil stary-novy (bez ověření), 13. Červenec 2019 - 16:39

    Tak to by mě zajímalo, o jaké klimatizaci se to zmiňujete. Ano, existují „klimatizace“ bez venkovní jednotky – jde o mobilní klimatizace, hučí jak startující letadlo a moc toho neuchladí. Právě splitové klimatizace jsou tiché a výkonné – jen je tu ten drobný problém, že mají tu venkovní jednotku (ve které se zbavují tepla).

    Pokud znáte tišší klimatizace (než právě splitové) a dokonce bez venkovní jednotky, podělte se s námi o informace. Zajisté to všichni ocení. Já tedy takové neznám…

    Vložil Misme, 14. Červenec 2019 - 12:39

    Netvrdím, že znám tišší klimatizace, ale že „mají být dokonce tišší“, protože toto tvrdí jejich někteří výrobci a prodejci. Klimatizace bez venkovní jednotky je terminus technicus, stačí zadat do vyhledávače a vypadne (v češtině) např. toto:

    https://www.ivarcs.cz/…ivar-2–0–47/

    http://www.geton.cz/…or-a-a-1171/

    https://www.vzdusin.cz/…-klimatizace

    Vložil stary-novy (bez ověření), 14. Červenec 2019 - 20:10

    Ok, děkuji.

    Tišší než splitové to asi nebude (jaksi z principu fungování to nevidím jako reálné), tišší než „běžné“ mobilní ale budou. Problém vidím v tomto, co se tam píše: „Jediné, co klimatizační jednotka potřebuje, jsou dva otvory v obvodové stěně o průměru 162 mm.“ Au…

    Teď jsem trochu na pochybách. Ano, nemá to žádnou velkou „ohyzdnou“ krabici na fasádě (takže řekněme, že to eliminuje problém „změna vzhledu domu“), ale zase splitovce stačí jeden otvor tak kolem 40 mm max. A toto chce 2 a takto veliké – z pohledu zásahu do stěny – fasády (konstrukce, zateplení, …) je to tedy mnohem horší.

    Vložil 32812, 17. Červenec 2019 - 16:32

    Já bych vzal černý samolepící papír, vystřihl bych z něj dvě kola průměru 180 mm, a plácnul bych to ven na fasádu. Z dálky nepůjde poznat, zdali jde o samolepku, anebo o díru na klimatizaci, takže budete mít v klidu možnost otestovat reakce spolybydlících/před­sedy/atd. Třeba si toho vůbec nevšimnou …

    Vložil Anonnimy (bez ověření), 15. Červenec 2019 - 13:33

    Ano, o těchto vím, ale jak píšete:

    1. stejně musíte udělat díru do fasády a v tomto případě dvě a to o dost větší, než pro klasickou… Takže z pohledu, jak tu někteří píší, narušení statiky a podobných…, by s tím SVJ mělo mít větší problém.
    2. tišší bude, než mobilní, a to asi jen díky „lepší“ izolaci" kompresoru, ale rozhodně to nebude na spaní se zapnutou klimou. Nevěřím, že by izolace natolik fungovala a hluk při zapnutí odhaduji kolem 40 db, což už je znát.
    3. díky otvorům do zdi, a ne malým, bude do bytu (místnosti) pronikat i více hluku z případné ulice silnice. Ano, u splitové se také udělá díra, ale výrazně menší a především se následně zaizoluje, tady izolaci pochopitelně aplikovat nelze.
    4. jsou dost drahé
    Vložil ErB (bez ověření), 16. Srpen 2022 - 7:34

    Add 1) Narušení statiky v žádném případě, to je úsměvné. Co se týká vzhledu, tak to není žádná viditelná díra, na otvory se dává krytka, takže vypadají jako běžné větrací otvory třeba ze spíže. Add

    1. Je o hodně tišší než mobilní (a mnohem účinnější už

    z principu), ale trochu hlasitější než splitová. Spát se u toho dá. Add

    1. Hluk tam neproniká, je to odhlučněno a je to v podstatě uzavřená
    část kolem výměníku. Celá jednotka je také zezadu po celé ploše odhlučněna a uvnitř i je hromada odhlučnění. Add 4) Ano, jsou dražší, ale pokud neexistuje jiná možnost, tak je i tahle dobrá.

    Jednotky samozřejmě i topí, odvlhčují a větrají. Používám již několik let jednotku Prestige 9 (= 9000 BTU) od Accorroni CZ. Člověk si to klidně namontuje sám, pokud dokáže udělat ty dvě díry tuším 16 cm (+ malý odvod kondenzátu), protože se nic neplní, nedělají se žádné rozvody, izolace, nic. Nejlépe dát pod parapet jako běžný radiátor.

    Vložil roztomily, 12. Červenec 2019 - 8:31

    Dobrý den, předpokládám že pokud Vás předseda SVJ upozornil před záměrem Vaší realizace, že není možné instalovat venkovní jednotku na fasádu domu, tak v případě provedení akce přistoupí k výzvě k odstranění a uvedení fasády do původního stavu. Posléze pak nechá jednotku odstranit na Vaše náklady. Na Vašem místě bych se zaměřil na mobilní klimatizace s jednou či dvěma hadicemi. U nás by venkovní klimatizační jednotka na fasádě neprošla, ale vývod/vývody mobilní klimatizační jednotky máme docela běžně. Pokud jsou mřížky v barvě fasády tak jsou téměř neviditelné (například pod parapetem). Plus u nás mají některé byty na jižní fasádě i venkovní žaluzie, které fungují v tropických dnech až pozoruhodně dobře. Jan Roztomilý

    Vložil stary-novy (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 6:47

    Bohužel, nemám balkon a nejsem pod střechou, tudíž jediná možnost je umístění venkovní jednotky na fasádu domu.

    Opravdu by nešla využít střecha? Jak jste od ní „daleko“? V našem domě (4 podlaží) jsme toto řešili, vlastník z 2. podlaží chtěl klimu, také bez balkonu – na fasádě mu to bylo zamítnuto, ale našel technické řešení s vyvedením jednotky na střeše. Ano, znamenalo to písemný souhlas 2 jednotek nad ním a průchod přes „stoupačky“, také asi o něco vyšší cenu – délka potrubí a množství chladiva, ale tím, že nic není na fasádě, s tím výbor (ani shromáždění) neměl takový problém.

    Vložil Anonymous1 (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 6:56

    Dobrý den,

    jsem také ve 2. patře, máme celkem 5. pater. Popravdě jsem tuto variantu nezkoušel projednat (nicméně také jsem „myšlenkově“ zvažoval), ale upřímně si to nedovedu technicky představit… V neposlední řadě máme novou střechu (v záruce), proto by ani tato varianta, dle mého názoru, u našeho SVJ, které má problém se sejít standardně, natož „opět“ kvůli mně, neprošla.

    Já bohužel jinou variantu, než fasádu, nemám. Respektive mám ještě jednu, a to prodej bytu :-(, ale kvůli lidské hlouposti, nepřejícím povahám, nebo-li klasické (bohužel) „čecháčkovské“ povaze, se mi dělat nechce a raději budu „bojovat“, než utíkat!

    Vložil Martin_ (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 16:16

    Potrubí pro klimatizaci může klidně vést svisle šachtou i několik pater (v katalogu klimatizací lze najít maximální délku a převýšení). Na střeše pak se upevňuje jednotka obvykle na komín, či zděnou šachtu. Takže se plochy střechy nedotýká. Na střeše je to časo nejlepší řešení jak z hlediska vzhledu, tak hluku. Na ten hluk také pozor. Nechte to posoudit odborníka.

    Vložil VN (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 15:01

    Lidské hlouposti vašich sousedů ? Když Vaši sousedi nechtějí vrtat a ničit fasádu, která je mohla stát stovky tisíc až miliony korun, tak jsou hloupí, závistiví a nepřejícní ?

    Každý člověk kupuje byt na základě dobrovolnosti. A každý člověk, než udělá „svoji životní investici“ by si ji měl řádně promyslet po všech stránkách. Pokud jste tak neučinil , váš problém.

    Vložil AN (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 18:45

    ad 1 – v bytech je obecně vedro, každý koho znám, kdo bydlí v bytě, tak trpí, tedy má v bytě klidně přes 30 stupňů. Lze s vámi jedině souhlasit, že jsem měl koupit barák, to ano a v budoucnu to snad udělám.

    ad2 – fasáda nic nestála, nechápu váš komentář… všichni přispíváme do fondu, navíc všechny náklady spojené s instalací půjdou za mnou v plné výši. fasáda je tam od kolaudace, tuším od roku 2009.

    ad3 – sousedé, kteří mají také okna na jižní stranu chtějí klimu a mám jejich souhlasy, ale to je jen pár, neboť drtivá většina ostatních oken je na jiné strany (máme dvě křídla domu-rohový) a Ti lidi na schůzce argumentují, že jim v bytě 27 stupňů nevadí, že je klima nezdravá a tečka… Hm, prostě já to nechci, Ty to mít taky nebudeš byť mě tím neomezuješ…

    Je to o povaze, nic víc, já bych s tím neměl problém, a proč, protože nejsem sv.ně a rád sousedovi vyhovím, když se mu bude lépe bydlet a nebude mě to omezovat. Ano, moje klima sousedy omezovat nebude. Jak jsem psal výše, hluk je vysoký ze silnice (hlavní) a MHD a klima produkuje oproti tomu zanedbatelný „hluk“. a že tam bude krabice…? na fasádě máme humusácké reklamní poutače a to nevadí!?

    Ale to nemá cenu, vy budete patřit do podobné skupiny lidí :-( Snad jen Vám popřeji, ať se Vám v životě daří a jste spokojený :-)

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 19:05

    ad 1 – není nutné mít ani bez klimatizace 30 stupňů. ad 2 – vám fasádu někdo udělal zadarmo? kdo prosím? proč už se neudělala při nové fasádě příprava na klimatizaci, aby pak nemusela být poškozená? ad 3 – ano, klima je nezdravá, ale důvod bude spíš narušení fasády a s tím spojené problémy není to o povaze. mě svj také nedovolilo klimu, tak bydlím v RD, tam mi do toho nikdo nekecá. na rozdíl od vás je chápu, že si nechtějí nechat poškodit majetek, tak holt se podle toho zařídím. svj bude dělat novou fasádu, s přípravou na klimu, a bude vyřešeno.

    Vložil stary-novy (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 7:21

    Rozhodnutí je na Vás, ale osobně bych raději zkusil tu střechu. Udělat kvalitní a zaizolovaný prostup zas není takový problém, ale hlavně – nebude nic na fasádě, tj. nezmění se „vzhled domu“.

    Protože to „raději budu bojovat“ – jen aby to nebyl trochu marný boj. Viz §1175 NOZ – udělat takový (ne zrovna zanedbatelný) zásah do společné části domu bez souhlasu statutára (či shromáždění) může také vést až k požadavku na uvedení do původního stavu (=demontáž venkovní jednotky) soudní cestou. A opravdu nevím, čím by ste se tam hájil (to že máte v bytě vedro a nedá se spát, chápu, ale to na věci moc nemění).

    Vložil Anonnymis1 (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 7:47

    Chápu Vás a děkuji Vám za reakci. Jsem teď rozhořčený, nechám si to projít hlavou a třeba ještě zkusím i variantu, kterou popisujete.

    Nicméně na 99% vím, že i to je marný boj, Ti lidi prostě souhlas nedají, respektive se ani nevyjádří, což je nesouhlas a jsem tam, kde jsem byl :-(.

    Chjo, v jižní Evropě má každá klimu, my v ČR, kde je a bude léto horší, než v jižní Evropě se pečeme a dusíme a proč…? Češi no :-( musel jsem si ulevit, ale je to k ničemu.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 14:51

    do vlastního, a pak si klimu udělejte jak a kde chcete:-)

    Vložil An1 (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 18:50

    Máte pravdu, barák je barák…

    Vložil Pavel II (bez ověření), 11. Červenec 2019 - 21:19

    je i za cenu nákladů a času osobně navštívit všechny vlastníky, kteří se nevyjádřili a vymámit z nich souhlas. Z hlediska bezpečnosti je možné si vyžádat souhlas statika a z hlediska změny vzhledu pak vyjádření SÚ. Ten bude ovšem vyžadovat situaci a tech. zprávu + statika a souhlasy vlastníků.

    Vložil Anonym1 (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 4:25

    Dobry den, SU jsem oslovil a mam jejich pisemne vyjadreni. SU klima jednotku nepovazuje za stavbu a neni ani treba ohlaseni. Pouze kdyby byla pouzita specialni nosna konstrukce, coz nebude. Tedy SU je bezproblemu. Hygienu jsem take oslovil, ta pouze psala o splneni hluk. limitu.

    Majitele obejit ani nelze, 50% bytu je najemnich, nektere na s.r.o., tedy v podstate nemozne obejit, ani sehnat fyzicky…

    Proto jsem konal, jak jsem konal. Nezbyde mi nic jineho, nez to tam dat a pak necht se se mnou soudi, nebo vas napada jeste jina cesta?

    Vložil ik (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 17:45

    Uvedu příklad – v našem domě si jeden z vlastníků, aniž by ovšem s kýmkoliv komunikoval ohledně jakéhokoliv souhlasu, postavil „krabici“ z klimatizace na svůj balkon. Do fasády nevrtal. Výsledkem je, že jeho balkon opadává a okolo je popraskaná fasáda. Zřejmě působí vibrace a voda (tak se alespoň vyjádřil jeden zedník z našeho domu). Zateplení se dělalo na domě cca pře deseti lety a je okolo jeho balkonu značně poničené.

    Vložil Martin_ (bez ověření), 13. Červenec 2019 - 10:14

    Takový dům měl zřejmě nějaký problém a klimatizaci bych to a priori nedával za vinu. Chtělo by to nejspíš odbornější posouzení. Jak to myslíte s tou vodou?

    Vložil P_V (bez ověření), 13. Červenec 2019 - 11:40

    Asi tam nechal volně vytékat kondenzát, ten zatéká do stavebních konstrukcí a působí tam devastaci.

    Vložil VN (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 8:08

    A bude Vás to stát balík. Nehledě na to , že SVJ má právo Vás vyzvat k uvedení fasády a všeho zařízení do původního stavu. Pokud to neučiníte , může tak učinit SVJ a náklady po Vás vymáhat. Já , kdybych byl předsedou Vašeho SVJ zvážil bych možnost takovou , že vám vlezu na balkón a jednotku odpojím a uschovám. Tady je to zase otázka , zda balkon je definován jako součást bytové jednotky anebo společná část domu.

    Vložil Nečlen II (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 11:30

    „Já , kdybych byl předsedou Vašeho SVJ zvážil bych možnost takovou , že vám vlezu na balkón a jednotku odpojím a uschovám.“

    V tom případě by to stálo balík Vás, protože by se zároveň „ztratil“ i perský koberec. A jednotku by jste hodně rychle vracel majiteli. Zároveň by jste byl obyčejný zloděj a spáchal vloupání. Jak může vůbec někdo takhle přemýšlet?

    Vložil VN (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 14:30

    Do společné části domu ? Pokud by ten balkon byl definován jako část bytu , poté OK. Mohlo by se to brát jako porušení domovní svobody.

    Vložil stary-novy (bez ověření), 12. Červenec 2019 - 13:14

    Ovšem tazatel psal, že: „Bohužel, nemám balkon“. Takže VN by neměl kam jít a venkovní jednotku odpojit…

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".