Rolety na lodžii

Vložil pmach, 10. Červenec 2019 - 11:49 ::

Dobré odpoledne, jak je to s nestavebními úpravami na lodžiích? Jde mi o vrtání háčků do stropu a zdí na např. bambusové rolety, závěsy, věšáky na prádlo. Ve společenství nemáme žádná pravidla pro takovéto úpravy a řekla bych že se nejedná o stavební úpravu, takže se domnívám, že není potřeba souhlas vlastníků.

Děkuji za informace a rady

PM

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Pavel II (bez ověření), 11. Červenec 2019 - 21:11

    se dohodnout s vlastníkem, jehož zeď nebo strop sousedí s lodžií. Stačí i ústní souhlas. Zejména u stropu jde o ujištění, že hmoždinka nezasáhne do jeho izolace proti vodě.

    Vložil Petr123 (bez ověření), 10. Červenec 2019 - 12:58

    Vrtání je rozhodně „nevratný“ zásah, takže souhlas potřebujete, pokud se jedná o společnou část domu (což fasáda uvnitř lodžie jistě je).

    § 1175 (1) Vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části.

    Vložil Jan77 (bez ověření), 10. Červenec 2019 - 17:17

    Petře, jistě se dá posuzovat , zda určitý zásah už je změnou a/nebo poškozením, a tvrdím, že jasná hranice není.

    Vaše úřednická odpověď by znamenala, že když si někdo bude chtít pověsit obraz na hřebík na stěnu, tak bude žádat o souhlad SVJ ? U vás to tak funguje? Žijme v reálném světě.

    Vložil Petr123 (bez ověření), 10. Červenec 2019 - 19:23

    Zákon o žádné míře změny nemluví, napsal jsem zde pouze fakta.

    A kde je podle vás ta míra? Zavrtaná roleta do zateplené fasády, často ještě v záruce… většina domů takové „detaily“ neřeší. Však podle toho také ty domy vypadají.

    Vložil Nečlen II (bez ověření), 11. Červenec 2019 - 12:20

    Stále ještě existují i normální Výbory + návod na vrtání do zateplené fasády.

    „většina domů takové „detaily“ neřeší. Však podle toho také ty domy vypadají.“
    A to je špatně? Komu slouží byt a balkon (lodžie)? Statutárovi, který chce kontrolovat vzhled dle svých představ (schvalovat roletu?!) určitě ne. Bytový dům má být rozmanitý, žijí v něm různí lidé, není to kancelářská budova proboha.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".