Vložil AsiTak, 19. Červenec 2019 - 12:05

Omlouvám se, ale takový ohlas jsem nepředpokládal! Neúčetní pojem „fondu“ vysvětluji na příkladě. V měsíčním předpisu na odvozu odpadu mám předepsán příspěvek 48,–Kč měsíčně. Hradím-li vše dle předpisu za zúčtovací období (12 měsíců) vzniká za naši jednotku na likvidaci odpadu finanční zdroj alias „fond“ 576 Kč, za celé SVJ 34 800,– Kč. Obdrží-li SVJ fakturu za odpad uhradí z fondu na odpad do výše 34800 Kč. Toto je popis laické představy o hospodaření SVJ s finančním majetkem. Dokladují dotazy typu „zda lze uhradit z fondu oprav odměny advokáta nebo předsedy SVJ“. Pojem „fond“ se používá na označení nějakého součtu evidovaných příspěvků. Takový laický popis podle mne lze akceptovat a není potřeba nepřesnosti opravovat.
Konto=účet synonyma, ano nevhodný příklad.
Pavel
„V žádném předpisu jsem nenašel, že by se „druhy příspěvků“ označovaly jako „fond“. To bude tím, že hodnota příspěvku tvoří pouze část součtu příspěvku, který pak lze označit jako „fond“.
„.. kdo používá pro přispívání na správu domu a pozemku pojem „fond“ dopouští se nesmyslu.“ Pojem „fond“ nenahrazuje pojem přispívání na správu domu a pozemku ale pojmenuje úhrn této veličiny za nějaký celek.
Letida
Pojmem fond označujeme jen součty stejnorodých příspěvků. Název druhu příspěvku je současně názvem druhu fondu. Nemusíme mít na všechno právní předpis.
„Jste účetní? Rozumíte účetním pojmům?“ Ne. Dle zde prezentovaných vysokých nároků asi nerozumím.
K otázce „zisku“ (VH výsledku hospodaření). Nemá se vykazovat VH dle činnosti, a ne za účetní jednotku? Kolik činnosti SVJ vykonává? Uložení finančního přebytku na spořící účet není už fin. investiční činnost? Vymáhání dluhů je to činnost vlastní správy nebo správy domu a pozemku?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.