Vložil N. Klainová (bez ověření), 19. Červenec 2019 - 8:46

Ano, SVJ může mít zisk třeba z přijatých úroků, ale rovněž z přijatých sankcí, z uhrazených již odepsaných pohledávek, z právně zaniklých dluhů a z dalších tzv. „ostatních výnosů“.

Nikdy jsem nepsala, že příjmy z nájmů patří SVJ. V rubrice Postupy mám samostatný celek věnovaný nákladům a výnosům, které se netýkají SVJ, ale vlastníků jednotek a příklady Příjmy z nájmu společných částí a Příjmy z umístění reklamy na domě tam samozřejmě nechybí.

Má-li SVJ ve výkazu zisku a ztráty nulový zisk a nejde o zaokrouhlení nízkých přijatých úroků na nulu, vzbuzuje to u mne podezření, že se účetní řídí radami některých lektorů a autorů článků a knih a zaokrouhlují vzniklé zisky na nulu tím, že je použijí na úhradu nákladů na správu. Prý tím šetří vlastníky jednotek, aby nemuseli přemýšlet, jak mají se ziskem naložit.

Že jde o nesprávná doporučení, vysvětluji v rubrice Postupy – Závěr roku – Nulování VH, vypořádání VH a úvahy o daňových dopadech.

Nemá-li zisk ve výkazu zisku a ztráty co dělat, je zbytečné uvádět v § 1208 OZ, že do působnosti shromáždění patří i vypořádání výsledku hospodaření.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.