Vložil Justitianus, 5. Červenec 2019 - 0:31

V tomto případě se Misme mýlí. Účtování trojnásobku průměrné hodnoty není opodstatněné.

Není totiž pravdou, že by vlastník bytu „neumožnil instalaci stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění“. Není tedy splněna základní podmínka k tomu, aby mu byl účtován trojnásobek spotřební složky podle § 6 odst. 3 zákona č. 67/2013 Sb..

Shrňme si co víme: Se souhlasem vlastníků jednotek a se souhlasem Stavebního úřadu byl jeden z bytů upraven na vstup/výstup tepelné energie v jediném místě. Podle § 7a vyhlášky č. 194/2007 Sb. tím vznikla SVJ POVINNOST osadit na vstupu do tohoto bytu kalorimetr (stanovené měřidlo). Cituji: „V budovách se vnitřní rozvod tepla pro vytápění (…) vybaví v případě, že a) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě, pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla (…) podle zákona o metrologii v místě vstupu vnitřního rozvodu tepla pro vytápění (…) do bytu nebo nebytového prostoru“.

Je nepochybné, že vlastník bytu umožnil instalaci kalorimetru na vstupu do bytu – tedy v jeho případě je beze zbytku splněna zákonem uložená povinnost konkretizovaná ve vyhlášce č. 194/2007 Sb..

Ten, kdo dvakrát pochybil a kdo jedná v rozporu se zákonem č. 406/2000 Sb. – to je SVJ a zřejmě i ostatní vlastníci jednotek v domě. Podle § 7 odst. 4 vyhlášky č. 194/2007 Sb. totiž platí, že „[m]ěřicí a indikační technika, uplatněná u spotřebitelů v zúčtovací jednotce, se instaluje u všech spotřebitelů a je shodného principu a provedení.“. Z uvedeného plyne, že ve všech bytech musí být na radiátorech shodné indikátory, nebo musí ve všech bytech být nainstalovány kalorimetry na každém vstupu/výstupu. Za toto odpovídá SVJ jako správce společných částí domu.

První chybou SVJ bylo umožnění atypické úpravy rozvodu tepla v jednom bytě. Druhou chybou SVJ bylo, že neprovedlo následně zákonem požadovanou úpravu všech ostatních jednotek v domě, spojenou s instalací stanovených měřidel (kalorimetrů) shodného typu. Současný stav je v rozporu se zákonem a neumožňuje provést řádné rozúčtování nákladů na vytápění. Není to však vina tazatele pana Šmída!

Chyba je (dvojnásobně) na straně SVJ. Nesplnilo povinnost uvedenou v § 7 odst. 4 písm. g) zákona č. 406/2000 Sb.. Jde o přestupek podle § 12a odst. 1 písm. i) zákona. Pokuty vybírá a vymáhá Státní energetická inspekce. SVJ pak může takto vzniklou škodu vymáhat na členech statutárního orgánu, neboť nekonali s péčí řádného hospodáře.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.