Vložil Justitianus, 5. Červenec 2019 - 2:19

Pan Pavel II se mýlí. Nemá to nic společného s většinovým hlasováním, a už vůbec ne se stanovami SVJ.

V první řadě si zjistěte, zda tablo i s dálkovým ovládáním z bytových telefonů je uvedeno v Prohlášení vlastníka jako společná část domu. Pokud je tomu tak, pak k odstranění této společné části by byla nutná změna Prohlášení vlastníka. Pokud byla společná část odstraněna bez souhlasu vlastníků jednotek, šlo o neoprávněný zásah do společných částí domu.

Ten, kdo tablo a dálkové ovládání odstranil, bylo zřejmě SVJ. Požadujte tedy uvedení do původního stavu v souladu s prohlášením vlastníka budovy.

Neuspějete-li u SVJ, požádejte o zařazení hlasování o této věci na nejbližším shromáždění. (K hlasování shromáždění o změně Prohlášení vlastníka budovy je nutný předchozí PÍSEMNÝ souhlas všech dotčených vlastníků jednotek, viz § 1169 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb..)

Neuspějete-li ani tam, můžete se obrátit na soud do tří měsíců – ovšem pouze jde-li o „důležitý důvod“!!! To podle právního výkladu znamená, že bylo neoprávněně zasaženo do samotného právního postavení vlastníků jednotek, nebo do podstaty předmětu jejich vlastnictví z hlediska účelu jeho využití. K pojmu „důležitý důvod“ viz např. usnesení Nejvyššího soudu 26 Cdo 4567/2016 ze dne 15.3.2017.

Nejde-li o důležitý důvod, soudy odmítají se takovými záležitostmi zabývat. Zda jde ve Vašem případě o důležitý důvod si netroufám odhadnout. Mohlo by to tak být například pokud vlastníkem jednotky je tělesně postižená osoba, která není schopna sama opustit byt a sjet výtahem do přízemí, aby otevřela vchodové dveře. Fakticky by tedy – po odstranění domovního telefonu a dálkového ovládání dveří – byla zablokována v bytě, bez možnosti umožnit přístup do bytu ošetřovatelům, návštěvníkům, pracovníkům sociálních služeb, doručovatelům, …

Ve Vašem případě jde o odstranění (zničení) společné části, takže na soud se může obrátit kterýkoliv dotčený vlastník jednotky. Viz rozsudek:
Podle § 1175 odst. 1 o. z. vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části. Poruší-li vlastník jednotky tyto povinnosti, může se dotčený vlastník domáhat ochrany svého vlastnického práva. Půjde-li o změnu společných částí domu, je třeba za „dotčené“ vlastníky považovat všechny vlastníky jednotek v domě, kteří jsou tak aktivně věcně legitimováni domáhat se odstranění neoprávněného zásahu do společných částí domu.
(podle rozsudku Nejvyššího soudu ČR 26 Cdo 287/2018, ze dne 30. 10. 2018)

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.