Vložil MartinII, 27. Červen 2019 - 11:12

Vložil Vytopená (bez ověření), 22. Červen 2019 – 9:37 :: Stavební úpravy Při bouřce došlo k masivnímu vytopení, vytopily se 2 patra, celkem 6 bytů. Předsednictvo SVJ se v tom angažovat nechce, a nemají ani patřičnou pojistku na tento typ škod. Odkazují nás na škůdce – tedy firmu, která dělá novou střechu, a jeho pojišťovnu. Jaké povinnosti má SVJ? Kdo je majitelem střechy a zodpovídá za případné škody, která byly obyvatelům domu způsobeny? Ve stanovách nic takového nemají.

SVJ by dle mého názoru mělo vymáhat náhradu škodu po škůdci za nás, v případě právního sporu by mělo najmout právníka, a všechny poškozené byty zastupovat. Pokud pojišťovna škůdce neuzná pojistnou událost jako likvidní, domníváme se, že SVJ by mělo nahradit veškeré škody poškozeným, a pak to vymáhat po firmě. Velice děkuji za odpověď.

§ 1190 Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků. Nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce.

§ 1205 Orgány společenství vlastníků (1) Nejvyšší orgán společenství vlastníků je shromáždění. Statutární orgán je výbor, ledaže stanovy určí, že je statutárním orgánem předseda společenství vlastníků.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Paní Vytopená má ve druhé polovině dotazu pravdu. Smlouvu s firmou podepsal výbor, nikoli vy, takže nemáte s firmou žádný smluvní vztah.

Pokud jde o výběr firmy, tak kdo z nás ví, co výbor lidem na shromáždění (nejvyšším orgánu) nakukal.

Pokud se nejvyšší orgán (shromáždění) a výbor (jednající za osobou odpovědnou za správu domu) nebude angažovat, podejte (6 vytopených bytů) včas žalobu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.