Vložil zdeseny clen SVJ, 28. Červen 2019 - 19:33

Nechápu, proč se tu stále dokola řeší věc dávno vyřešená

Pohledávky společenství vlastníků a problematika jejich uplatnění

V souvislosti s existujícími pohledávkami společenství vlastníků za jednotlivými členy těchto právnických osob se nabízí otázka, jaký právní osud postihne tyto dluhy v případě převodu vlastnického práva k bytové jednotce z dlužníka (vlastníka) na třetí osobu. V obecné rovině je třeba uvést, že podle ustanovení § 1106 občanského zákoníku přecházejí na nabyvatele bytové jednotky práva a povinnosti s ní spojená, a to přímo ze zákona. Dle následujícího konkretizujícího ustanovení citovaného zákona na kupujícího přechází závady váznoucí na bytové jednotce zapsané ve veřejném seznamu, jiné závady přechází, měl-li a mohl-li je kupující z okolností zjistit nebo bylo-li to mezi smluvními stranami ujednáno, anebo stanoví-li tak zákon. Je tak zřejmé, že pod tyto „závady“ lze bez dalšího subsumovat povinnost uhradit věřiteli (v tomto případě společenství vlastníků) jeho pohledávku za převodcem.

Takže pohledávky společenství vlastníků z titulu správy domu a pozemku přechází.

A ohledně přeplatku či nedoplatku za služby, přeplatek či nedoplatek je splatný až v momentě vyhotovení a doručení řádného vyúčtování (dle zákona do konce dubna následujícího roku), tedy platí jej či inkasuje ten, kdo je vlastníkem jednotky v tento moment a je zcela lhostejné, že klidně ještě v březnu to byl někdo jiný a že ten někdo jiný celý vyúčtovávaný rok platil zálohy.

PS: Klidně mohu držet palce komukoliv, kdo se rozhodne před soudem prosazovat, že o existenci povinných plateb „nemohl vědět“ a že tedy nenese zodpovědnost za něco, co se nenamáhal zjišťovat (saldo plateb převodce vůči SVJ). Ale dle mého nemá moc šancí…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.