Vložil Dudekk (bez ověření), 26. Červen 2019 - 19:11

Tak znovu, § 1186 odst. 2 občanského zákoníku zní: „Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.“

Tam není napsáno, že dluhy přechází na nového vlastníka. Říká jen to, že SVJ má vyhotovit potvrzení o tom, jaké dluhy související se správou domu a pozemku na nabyvatele přejdou, popř. že takové dluhy nejsou. Nic víc. To, že někteří nerozumí česky psanému textu a vidí za tímto ustanovení, že všechny dluhy, které souvisí se správou domu a pozemku, přejdou na nabyvatele, je jejich problém. Ani důvodová zpráva toto neříká. I judikatura toto již řešila.

Co je to tedy za dluhy? Přece dluhy, které si vzalo SVJ, protože tyto dluhy bude muset platit i nabyvatel. Jde tedy o potvrzení, jak je SVJ zadlužené, aby kupující věděl, co bude muset platit a za co také ručí. To je, podle mého názoru, smyslem tohoto ustanovení. A má to svoji logiku. Dříve tato povinnost nebyla a častokrát ani nebylo možné věrohodně zjistit zadluženost SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.