Nelze dovolit výbor

Vložil Loewe (bez ověření), 17. Červen 2019 - 16:42 ::

Řešil jste někdo situaci, kdy členové výboru složili funkci a v SVJ ve výboru nechce nikdo z vlastníků pracovat? Jaký je postup?

Mně napadá jediné řešení, a to změna stanov, kde je místo výboru nadále jeden předseda (fyzická nebo právnická osoba), a to externí předseda.

… a když ani toto nebude průchodné řešení?

Děkuji předem za odpověď.

L

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil 25Malý (bez ověření), 17. Červen 2019 - 21:50

    Možné postupné kroky:

    • zvýšit funkcionářům odměnu,
    • snížit počet členů statutárního orgánu postupně až na 1 osobu,
    • sehnat kohokoliv na funkci předsedy SVJ za odměnu,
    • nechat na soudu dosadit opatrovníka.

    K jednotlivým krokům:

    • Odměna má být obrazem tržní ceny funkce, postupným zvyšováním se možná nalezne hranice, kdy se najde někdo ochotný nést riziko funkce. Odměna se zpravidla definuje na shromáždění.
    • SVJ nemusí mít velký výbor, mnohde skutečně stačí jednotlivec, pokud je to spolehlivý člověk a má důvěru vlastníků. Vhodné je dosadit mu protiváhu – revizora. Velikost statutárního orgánu musejí určovat stanovy, tj. hlasování na shromáždění.
    • SVJ si může za předsedu zvolit fyzickou osobu, nebo právnickou osobu. Cizí předseda se špatně hledá, aspoň teda takový, jež má dobré reference. A taky, je to prostě cizí element. Určitě přijde dráž než orgán z vlastních členů.
    • Když budete bez statutárního zástupce, dosadí vám ho soud. Ale pozor, žádný soud nebude zkoumat, zda máte statutární orgán. Jedině až se na soud někdo obrátí a sám se nabídne za opatrovníka, jistě mu soud vyhoví. Může to být někdo vám zcela neznámý, který vycítí příležitost. Odměna takovému opatrovníkovi může být dost bolestná.

    Jak z toho ven? Jedině skutečná trpělivá osobní agitace mezi vlastníky, probírání všech eventualit, hledání kompromisů a důkladná domluva na postupu. Potom svolání shromáždění, změna stanov k budoucí podobě statutárního orgánu, zvolení dopředu domluvených lidí a schválení odměn. Každý jiný postup s cizími bude mít pro SVJ zdaleka nejdražší dopad.

    Vložil MartinaH76 (bez ověření), 30. Září 2019 - 10:57

    Dobrý den, u nás složili funkci dva z pěti. Bylo navrženo změnit stanovy na tři nebo pověřeného vlastníka, lze to provést na svolané schůzi bez dovolení do pěti členů? Nebo nejprve zvolit pět a pak změnit stanovy? Děkuji za odpověď

    Vložil Loewe (bez ověření), 23. Červen 2019 - 11:19

    Napsal jste:

    „Každý jiný postup s cizími bude mít pro SVJ zdaleka nejdražší dopad.“

    To není ale pravda. U nás to nikdo nechce dělat, ani když nabídneme odměnu vyšší, než bychom platili profesionálnímu cizímu externímu správci, který by vykonával předsedu SVJ.

    Vložil Someone (bez ověření), 17. Červen 2019 - 22:29

    Řešením je zrušit SVJ.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".