Zvýšení daně z nemovitých věcí

Vložil Pavel, 15. Červen 2019 - 22:04 ::

https://www.seznamzpravy.cz/…itosti-74189?…

Potřebujete více peněz do rozpočtu? Zvyšte daň z nemovitosti, radila ministryně financí Alena Schillerová představitelům měs­t.

Článek Za typický byt o 70 metrech čtverečních v krajském městě v současnosti majitelé platí daň z nemovitosti zhruba 1200 korun ročně. Tyto peníze platí například v Liberci, Ústí nad Labem nebo Pardubicích. Stoupnout by částka mohla u zmíněného bytu až na tři tisíce korun.

V Karlových Varech dokonce ještě více, daň průměrného bytu by mohla poskočit ze současných 1500 korun až na téměř 3900 korun. A v Praze u bytu o zmíněných rozměrech by teoreticky daň mohla vyrůst z dosavadních 860 korun až na 4300 korun, tedy pětinásobně.

Záleží na tom, jestli představitelé obcí vyslyší radu ministryně financí Aleny Schillerové. Ta stručně zní: Pokud chcete peníze, zvyšte daň z nemovitých věcí.

Obce se totiž mohou rozhodnout daň z nemovitostí znásobit. Podle ministryně financí Aleny Schillerové to radnice příliš nevyužívají, přestože jde o peníze, které putují rovnou do jejich rozpočtu.

Vláda ukryla do daňového balíčku další zdražení: za vklad do katastru „Obce se mohou rozhodnout o navýšení této daně v té jednotlivé lokalitě, a to dokonce koeficientem, který mohou mít až pětinásobný,“ řekla Alena Schillerová Seznamu.

Upozornila na to ve středu na semináři, kde si představitelé měst strážkyni státní kasy stěžovali na nedostatek peněz.

„Domnívám se, že jestli tam budují infrastrukturu, chodníky a tak dále, tak je to o jejich politické odvaze a o tom, jestli to budou schopni občanům vysvětlit,“ dodala ministryně.

Mezi města, která tuto možnost nevyužila, Alena Schillerová jmenovala například Prahu. Na minimální hranici je i Olomouc, Plzeň, České Budějovice, Brno, Ostrava nebo Zlín.

Praha zvýšení projednává, Liberec to vylučuje Praha se přitom daň připravuje zvýšit. Svůj koeficient se chystá zvednout na dvojnásobek, naopak ale navrhuje snížení dalšího parametru.

„O výsledné podobě tak budou moci rozhodovat starostové jednotlivých městských částí,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Takto může daň u rezidentů zůstat na stejné úrovni, dvojnásobně se ale zvedne u komerčního využití nemovitostí.

Praha tak jen od podnikatelů vybere zhruba o 300 milionů více. Rozpočet hlavního města se přitom pohybuje kolem 80 miliard, jde proto o zanedbatelnou částku, která navíc míří ke starostům jednotlivých městských částí.

Hezký den!

P.S.

Ve videu je uváděno, že Praha je na základní sazbě, ale že může jít až na 5ti násobek. Tím je myšlen místní koeficient podle § 12 zákona č. 338/1992 Sb.

Koeficient 5 podle § 11 téhož zákona má Praha již dlouho.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.