Závěrka SVJ

Vložil Fořtová (bez ověření), 6. Červen 2019 - 14:16 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud SVJ vede účetnictví ve zjednodušeném rozsahu, musí při sestavování závěrky vytvořit i přílohu? Já jsem v zákoně žádnou výjimku nenašla a mám za to, že tu povinnost má. Naše paní účetní, ale není toho názoru. Stejně tak ji nechce zaslat ke zveřejnění do sbírky listin, prý stačí zaslat pouze rozvahu. Dále pak na konci roku neprovádí inventarizaci a odkazuje se na odlišnosti ve způsobu vedení účetnictví SVJ oproti jiným účetním jednotkám. Jinak co se týká vedení samotného účetnictví, netiskne zaúčtované doklady k prvotním dokladů (k bankovním výpisů, fakturám), což mi taky vadí, pouze vytiskne každý měsíc obratovku. Chtěla bych mít proto názor i někoho jiného, nestranného…Jde mi jen o to, aby účetnictví našeho svj bylo vedeno správně a nedostali se tak v budoucnu do problémů. Předem děkuji za vyjádření.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Pavel, 6. Červen 2019 - 16:27

    Paní Fořtová,

    1)podle § 18 ZoÚ je účetní závěrka nedílný celek a tvoří ji rozvaha, výkaz zisku a ztráty a příloha. Že by SVJ nemusela sestavovat přílohu je hloupost, žádná výjimka pro SVJ neexistuje. Naopak dobře sestavená příloha má větší vypovídací schopnost než výkazy ve zkráceném rozsahu

    2)podle § 21a/9 ZoÚ nemusí SVJ zveřejňovat výsledovku. Výjimka pro nezveřejňování přílohy neexistuje

    3)podle § 8/4 ZoÚ všechny účetní jednotky musí provádět inventarizaci, jinak je účetnictví neprůkazné

    4)neznám předpis podle kterého by se musely tisknou „zaúčtované doklady k prvotním dokladům“. Naopak to považuji za plýtvání papírem. Běžně se místo „košilek“ zapisuje na prvotní doklady, jak jsou zaúčtované.

    Doporučuji začít hledat účetní, který/á zná alespoň základy účetnictví.

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil Týna (bez ověření), 6. Červen 2019 - 20:43

    „Doporučuji začít hledat účetní, který/á zná alespoň základy účetnictví.“

    Souhlas. Jako takového účetního najít? Náš účetní účetní závěrku sestavit rovněž nezvládá.

    Vložil N. Klainová (bez ověření), 9. Červen 2019 - 10:35

    Paní Týno, bez orientace v základních účetních předpisech dobrou účetní s největší pravděpodobností nenajdete.

    Zkuste si přečíst nejnovější příspěvek k chybám účetních tady: https://klaiex.webnode.cz/…tnictvi-svj/.

    Účetním SVJ může být skoro každý. I tady občas zazní, že účetnictví není žádná věda. Jenže ona to opravdu věda je, obzvlášť s tak nedokonalou právní úpravou.

    Příspěvek nechávám otevřený pro všechny, protože považuji mizernou kvalitu účetnictví SVJ, o které se tu dozvídám, za docela alarmující.

    Vložil JR, 6. Červen 2019 - 23:27

    Odkud jste? Podle toho můžete dostat vhodnou radu. Jar

    Vložil MartinII, 8. Červen 2019 - 15:37

    Zkuste nastudovat na klaiex.webnode.cz či tak nějak. Njejednodušší by bylo, kdybychom na konci roku věděli stav (od založení SVJ) tzv. fondu oprav za dům, stav za náš byt a dlužníky a závazky (např. ještě nezaplacené faktury vč. služeb). Stav účtu + pokladna + pohledávky – závazky by měl být dle mne roven tzv. fondu oprav. Nebo se mýlím ? Přílohou závěrky bývá (aspoň někde) Zpráva o hospodaření (výdaje na správu domu a pozemku).

    Běžně člen neví na kterém účtu má hledat např. ty dlužníky.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".